Två saker om asylrätt

I helgen har vi jobbat på då vi renoverat delar av vårt hus och snart är vi klara. Det känns skönt. Hade därför inte tid att läsa intervjun i DN förrän i gårkväll. När jag delar den ser jag kommentarer om intervjun. De är människor som är förbannade över delen att vi måste ändra systemen för att klara av fler asylsökande. Jag tänkte jag kunde säga två saker om detta.

1. Centerpartiet har sedan tidernas begynnelse värnat människan före staten och dess system och det oavsett var människor har sitt ursprung.
2. Asylrätten är en konvention vi skrivit på det är inget enskilda regeringar i något land godtyckligt kan öppna och stänga möjligheterna för.

Läs hela intervjun här:

Annie säger i intervjun tex att de system som vi har i dag har nästan nått sin gräns. Vi ser kommuner som på många håll jobbar till bristningsgränsen. Nu behöver vi se till att vi har en ordning på systemen. Att vi värnar asylrätten. Att vi sänker kostnaden för mottagandet. Att vi ser till att få jobbfokus i asylprocessen.
För Centerpartiets del vill vi förändra systemen och inte sätta upp gränser.
Det vi vill göra är tex: att ensamkommande barn i övre tonåren ska få bo ihop med vuxna asylsökande, i stället för att som i dag placeras i så kallade HBV-hem med bemanning dygnet runt.
Vi vill också att asylsökande ska kunna fixa bostad själva, vi tror att när man flytt från Syrien, Afghanistan eller Irak har man en oerhört stark inneboende känsla av att kunna klara sig själv.
Det verkar som S har glömt sina ord om solidaritet och nu mest vill försvara den socialdemokratiska modellen. Den viktigaste innebörden för oss i Centerpartiet i ordet solidaritet handlar om att människor ska få skydd när de flyr undan krig, terror och förtryck. Att de också får tjäna sitt eget uppehälle och en lön så de kan betala sin hyra och få möjligheten att komma in i samhället och sätta sina barn i förskola och skola och skapa sig ett bättre liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.