To a healthy economi.

Ständigt bättre. Patienten alltid först. To a healthy economi.

Landstinget ligger redan nu i mars minus på 29 miljoner jämfört med budget.
Trots de fina ledorden om en hälsosam ekonomi. Den nämnd där jag jobbar, HSN, ligger på minus 28 miljoner så det känns verkligen inte särskilt bra.
HSN är Hälso och sjukvårdsnämnden som ansvarar för den specialiserade vården dvs lasarettsvården både i länet och utanför länet där vi köper av andra. Vi får in mindre intäkter på patienter från andra län, vi har samtidigt mer kostnader för de som får vård i ett annat landsting och vi har ökade kostnader för personal. De som gör av med mer pengar än de har i budget är infektion, psykiatrin, cancervården, diabetesvården, lab och öron, näsa halsvården. Det finns även underskott på poster som läkemedel, material och teknik.

Då det gäller den vård vi köper från andra så är det tex. vård av för tidigt födda barn, svåra hjärtsjukdomar, hepatit, brännskador och sånt som få människor drabbas av och som kräver en stor vårdapparat. Där varje län inte kan hålla samma höjd i vårdkvalité.

Det här visar hur svårt det är att beräkna en budget som så lätt ökar om människor är friska och inte drabbas av olyckor eller om människor drabbas av olyckor och sjukdom.

Frågan är hur vis ska kunna hantera detta på sikt? jag tror att en större region är bra för den specialiserade sjukvården och för den nära vården närmast människan. Större regioner kan specialisera än mer så att man lägger tex höftledsoperationer till ett enda lasarett för alla i hela Norrland som behöver byta höftled. Ju mer specialiserad ju bättre blir man på just den typen av operationer. På samma gång kan pengar fördelas närmare människor och mer vård utföras på den lokala sjukstugan/hälsocentralen.

De stora utmaningarna är kopplingen mellan specialistsjukvården, regionvården och primärvården, It och kopplingen till e hälsa och digitala verktyg, arbetsmiljön personalförsörjning och generationsväxling.

Tekniken kommer att utvecklas och vården kommer att se annorlunda ut i framtiden, det går inte att jobba som vi alltid gjort, det måste till nya sätt att ta sig an utmaningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.