Tidningar mot strömmen

Igår hade Tidningar i norr ägarsamråd där bland annat Lokaltidningen ingår. Det är förbluffande att se utvecklingen av de fyra tidningar som finns i konstellationen med upptagningsområden utanför städerna. Fantastiska uppåtgående kurvor som gör att ekonomin går ihop till skillnad för måna många andra pappersmedia.

Det som skiljer är både sätter tidningarna produceras och hur de är anpassade till moderna IT tekniker. Min lokala tidning, Lokaltidningen har ingen webbtidning tex.

Det som även skiljer ut som jag både kan vara irriterad över och stolt för är att trots att tidningarna ägs av centerrörelsen så är de opolitiska. Det är den här veckan en gammal sosse som skriver ledaren tex. Det är stor skillnad till Västerbottens Folkblad som är överpolitisk som jag ser det. De bedriver ren propaganda till socialdemokraternas fördel.

Så även om jag kan bli irriterad över att Lokaltidningen inte är mer politiskt till mitt partis fördel så är jag ändå stolt. Stolt över att stå bakom en tidning som berättar om samhället ur flera perspektiv och med flera ögon än de politiserade.

Lokaltidningens mål är att stärka landsbygden och utveckla lokalsamhället och med det har de verkligen lyckats. Bra jobbat till er som drivit på den här typen av tidning med lokalt perspektiv och ett större syfte.

Så VF, ni går ju inte särskilt bra, ni kanske också ska bli lite mindre rödfärgad? Då kanske ni får upp trovärdigheten och prenumerationssiffrorna….

2 kommentarer

 1. Erik Isberg

  Det är en spännande mediesituation vi lever i nu och företag som går bra finns alltid all anledning att titta närmare. All heder till Tidningar i Norr och deras medarbetare. Det jag undrar över är på vilket sätt anser du att Folkbladet är överpolitiserad? Är det ledarsidan du tänker på? Vill du ha politiskt vinklade nyheter? Du verkar vilja ha det i Lokaltidningen till Centerpartiets fördel men inte i Folkbladet och då kan jag lugna dig med att i Folkbladet tar vi inte politisk ställning på nyhetsplats.
  Erik Isberg, nyhetschef och stf ansvarig utgivare, Folkbladet

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hej
   Förlåt att jag missat din kommentar. Det kommer så många spamkommentarer så risken är stor att jag missar kommentarer i det flödet. När jag läser Folkbladet så tycker jag att den är så politiskt vinklad även i reportage. Journalistiken kritiserar inte det egna patiet eller lyfter nyheter som är negativa för det egna partiet. För mig blir det inte en trovärdig tidning då den inte lyfter samhällsdebatten ur fler än ett perspektiv.. Det Lokaltidningen gör att hålla en mer neutral linje anser jag vara mer ärligt och det blir upp till läsaren att ta ställning för eller emot.
   Men folkbladet kanske har ambitioner att bli mer neutral? jag tror det skulle gagna både tidningen och medborgaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.