Lycksele och Malå vs Stockholm

Idag skriver några kompisar i tidningen Norran om de varsel som drabbar inlandet då IKEA Industries lägger ner. Flera små underleverantörer drabbas även de så många kommer att mista sina jobb. Frågan de ställer är hur regeringen skulle ha agerat om det drabbat en storstad, skulle Damberg vara tyst om 20 000 fick sparken i Stockholm?

De skriver: ”144 personer i kommunerna Malå och Lycksele motsvarar grovt räknat 20 000 personer i Stockholms kommun. I relativa termer är det alltså inget litet varsel som drabbar två kommuner som redan i dag kämpar med näbbar och klor. För att hela Sverige ska leva, utvecklas och ha tillgång till företag som anställer personal behövs det en näringspolitik som tar hänsyn till landet utanför storstäderna.”

Om man räknar om de 144 personer i kommunerna Malå och Lycksele som mister jobben så skulle det vara ca 20 000 personer i Stockholm. Frågan är hur ett sånt besked skulle ha tagits emot av både media och av regeringen. Det skulle säkert ha varit stora feta rubriker med krav på regeringen om insatser.

Helena Lindahl, Jon Essebro och Tomas Johansson skriver: ”Att den svenska industrin inte kan konkurrera ens när man säljer via ett gigantiskt företag som Ikea borde få alla varningsklockor att ringa inne på näringsdepartementet. Trots det sitter näringsminister Mikael Damberg tyst och nöjd när stora arbetsgivare på landsbygden avvecklas i en dramatisk takt. Det tycks faktiskt inte ens intressera regeringen.”

Jag hoppas verkligen att Lilly får gehör när hon pratar med sina partikompisar på departementet, men jag är rädd att hon slåss mot väderkvarnar. Jag hoppas jag har fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.