Maud byggde väg för det förnybara

Idag har centerpartiet gjort upp med S, Mp, M och Kd om energin i framtiden. 100% Förnybart till 2040. Vi vill ha sänkt skatt på vattenkraften och få till regler som underlättar för det småskaliga.

Dagens överenskommelse bygger på den som Alliansen drev igenom och innebär att Centerpartiet fortsätter att ta ansvar för jobb och konkurrenskraft i Sverige, samtidigt som vi fått igenom många av våra förslag som driver på omställningen mot mer förnybar energi.

Varför är det då viktigt att komma överens om energin? Jo för att både kunder och företag ska veta vad som gäller oavsett partier i regeringen.

Det roligaste är att överenskommelsen sätter ett mål om ett 100 procent förnybar elproduktion 2040, det var ett mål som partistämman i Falun beslutade om som nu blir av. Andra delar i överenskommelsen som känns bra är det vallöfte vi gav om Slopade anslutningsavgifter för havsbaserad vindkraft och att förenkla för den småskaliga vattenkraften.

Den förra överenskommelsen som Maud drev var tuff för Centerpartisterna. Då drev hon igenom att inget statligt stöd skulle gå till kärnkraft och att den ska bära sina egna kostnader för försäkringar, avveckling och slutförvar den står nu kvar. Den har varit mycket framgångsrik och ingen ny kärnkrafts byggs i Sverige.
Så vi är mycket nöjda med överenskommelsen SM fortsätter på den linje som Maud lade upp. Den bygger vidare på den politik hon och Centerpartiet drev då i Alliansens som gett en tiodubbling av vindkraften och att den förnybara energin idag står för mer än hälften av energiproduktionen. Tillsammans kan vi nu ta ansvar för en mycket viktig fråga och är eniga om att fortsätta på den inslagna vägen med mer förnybart. Tack Maud för ditt slit och det måste kännas gott för dig idag att se på direktsändningarna. Hoppas du får tårta och kaffe som tilltugg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.