Ingen behöver sjukvård förrän man blir sjuk

I veckan har jag varit på hälso och sjukvårdsnämndens möte i Umeå på Landstingshuset. Vi pratade om ekonomi naturligtvis men vi pratade även om äldres hälsa och hur måna mediciner en gamling kan ha. Där jobbar vi med läkemedelsgenomgångar med apotekare för att få färre mediciner som ger en bättre hälsa.
Vi pratade om folktandvården där Västerbotten och Norrbotten är de två län som utmärkelser sig som de län som har minst privata tandläkare. Jämtland har närapå dubbelt så många privata än vad Västerbotten har. Barn och unga går främst hos folktandvården och idag är det 25% som behöver tandställning. Det är brist på personal och väntetiderna ökar. I Umeå och Skellefteå finns akutmottagningar men i inlandet finns det bara akutvård under veckorna och på helgerna kan man få köra till en annan kommun för att få hjälp.

Nu organiserar vi om folktandvården så att en chef är ansvarig för kliniker fjäll till kust. Detta för att nå en jämlik vård i hela länet så att en som har tandproblem får samma typ av vård oavsett om man bor i en fjällby eller i en kuststad. Det tycker jag blir bra och kan vara ett ledmärke även för sjukvården så att västerbottningarna får samma nivå av vård oavsett vart man bor, en mer jämlik och rättvis vård. Så det här är ett steg i rätt riktning.

Vi tog beslut om upphandling av ambulanser, kring cancervården, om att stärka sjukvården akut på länets sjukstugor i samarbete med ambulanser. 75% av länets befolkning ska nås av en insats inom 20 minuter. Räddningstjänst, ambulans, personal från sjukstugor etc som kan hjälpa i ett akut läge.

Vi lyfte det jag tycker är viktigt i förlossningsvården då det gäller kvinnor som är födda i ett annat land. Det ä 7 gånger fler som dör under förlossning för en kvinna som är född i ett annat land i jämförelse med kvinnor som är födda i Sverige. Det är 5 gånger så högre risk för att barn dör under förlossningen där mamman är född i ett annat land. Det måste vi följa upp så satt vi kan sätta in insatser som minskar dödligheten inom förlossningsvården.

En dag med många viktiga frågor för oss som bor i Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.