När man pratar på och lovar men ingenting gör!

Det räcker inte med att Ardalan Shekarabi åker till Lycksele och lovar!
Jag är trött på rubriker i tidningar där det verkar som om regeringen är på rätt väg och Ardalan Shekarabi lovar åtgärder för att decentralisera och få myndigheterna ut från innerstan i Stockholm och ut i landet. Men vad händer där besluten ska tas? Ingenting!
Det finns inga förslag från regeringen, det finns inte heller några tankar presenterade på hur en utflyttning av statliga myndigheter ut i landet skulle kunna gå till för att få en utveckling tvärtemot den centralisering som nu sker, trots att vi flera gånger hört att regeringen har en ambition åt andra hållet. Det är fantastiskt bra det jobb som gjorts av diverse eldsjälar för att Skatteverket i Lycksele ska bli kvar. Vi har kämpat på i mitt parti, Centerpartiet också i den frågan. Det jag blir trött på är att det bara är ord och ingen handling. Det finns inga skarpa förslag lagda ännu där besluten ska tas. Det är bara rubriker och ord men ingen handling.

Så för att hjälpa till har Centerpartiet tre förslag till regeringen, gör så här så kan vi börja se några resultat på hur myndigheterna lokaliserar sin verksamhet:

1. Flytta myndigheter från storstäderna. Genom lägre rikthyror så kan staten spara på medborgarnas pengar och få fler myndigheter att placera sina kontor på andra platser än exklusiva och centralt belägna platser i storstäderna.
2. Utveckla servicekontoren så att fler uppdrag och funktioner kan decentraliseras. Alla myndigheter kommer inte kunna ha kontor i alla kommuner – men en rimlig nivå är att i högre grad samordna myndigheter som har medborgarnära service så att dessa kan dela kontor. Då kan man sänka lokalkostnaderna och prioritera att ha tjänstemän på plats.
3. Fler myndigheter ska ledas av styrelser, som ersätter dagens insynsråd. Tidigare har så väl Alliansregeringen som Göran Perssons regering framfört tydliga signaler om decentralisering, vilket inte alltid hörsammats. Därför tror vi att en styrelse som planerar för och genomföra de beslut som riksdagen har fattat ger en bättre möjlighet att förankra politiska beslut i verksamheterna.
Helena Lindahl och Pelle Åsling i riksdagen har fört fram förslagen och vi tror att det är en bra plattform att inleda ett arbete som går åt rätt håll ifrån. För det räcker inte med att Ardalan åker till Lycksele och lovar, det måste komma konkreta politiska förslag för förändring också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.