Skriv på för jobben i Jokkmokk

I helgen har jag varit i Piteå och hjälpt Centerpartiet i Norrbotten vid Noliamässan. Vi har samlat namnunderskrifter för att Vattenfall inte ska flytta jobben från Jokkmokk till något låglöneland. Namnen ska lämnas till näringsministern och Helena Lindahl har ställt en fråga som han ska besvara i riksdagen. Ikväll hade vi 6100 underskrifter på papper plus att det finns en lista på nätet. Skriv under du med här:namninsamling

Igår var Anders W Jonsson som är vice partiordförande med oss och ställde frågor till landsbygdsministern.

Det är ju märkligt att det ska vara så dyrt att ha anställda i Sverige att till och med ett helägt statligt bolag funderar på att flytta ut jobben!? Hur ska alla andra företag som har anställda då tänka? Är det inte då dax att fundera på om inte det är bättre att underlätta och göra det billigare att ha folk anställda i vårt eget land!
Jokkmokk är dessutom en av de kommuner som bidrar med mest intäkter från vattenkraften till staten. Så vi får hopppas att näringsministern hanterar den här frågan med klokskap.
Vi måste ju också hitta ett system där de delar av landet som producerar stora pengar till statskassan får utdelning tillbaka, som fastighetsskatt på vattenkraft tex. Centerpartiet tycker att fler delar av den skatten borde bli mer regional och att pengarna i större utsträckning än idag borde stanna kvar i de regioner där den betalas in. Så ser det ut i de flesta andra länder. Vi tycker också att delar av de värden som skapas från exploatering av naturresurser ska regionaliseras. Om vi inför ett sådant system ökar det regionernas möjligheter till tillväxt.

På samma sätt som att det är självklart att människor i stor utsträckning ska få behålla frukterna av sitt eget arbete bör regioner som bidrar med värdefull produktion få behålla delar av detta värde. Det måste löna sig för kommuner och regioner att förbättra sitt företagsklimat, göra produktiva investeringar som skapar jobb och utveckling. Centerpartiet vill utreda hur ett antal skatter ska kunna regionaliseras och fastighetsskatten är den första. Vi hoppas få fler partier med på denna linje så att vi i norr kan känna att de uppoffringar vi gjort från mark och vatten ger oss något tillbaka.

2 kommentarer

 1. Olle Ernstspång

  Hej Maria,
  Tack för att Du ryter till, över den hopplösa presentationen av vår landsända, i SVT´s ”Resten av Sverige”
  Jag har själv under min levnad alltid vurmat och även förmedlat fastighetsförsäljning av de öde hus, som defacto finns här uppe. Norra Skandinavien ÄR den enda platsen som ännu är relativt Natur-ren!!
  Vad jag har svårt att förstå, är att en samlad marknadsföring från de inlandskommuner som välkomnar nyinflyttningar, till sina miljö-suveräna arealer, inte går att finna !! ??
  Om Du har några lämpliga tips, vore jag tacksam för dem. Slutligen en ordningfsfråga: – Är det någon djupare andemening med LTIKBERG ? Eller menar Du Latikberg ?
  Vänliga hälsningar;
  Olle Ernstspång,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.