Och jag är inget offer!

Har följt debatten om SVT programmet Resten av Sverige och försöker se del två med positiva ögon och inte bli upprörd över den bild som presenteras. Historiebeskrivningen av utvecklingen om staden som har en romantiserad bild av landsbygden, med Skansen och deras exploatering av en samisk familj, och en modernisering av samhället där alla inte ska med, känns lite ensidig och speglad ur samma perspektiv som det första programmet. Grått och med offerkoftan hårt fastknuten.

Jag gillar verkligen att SVT lyfter upp problematiken med hur det storsvenska samhället misshandlat samer som folk. Det skulle ha varit bra om de även lyft upp kampen om naturresurserna när man lyfter problematiken. Tvångsförflyttning, statens ianspråktagande av naturresurser och hur man som folk fått kämpa för makten över den egna tillvaron, traditioner och kulturen lyfts bra. Jag kommer att tänka på hur staten idag tar ifrån människor deras skog då de skapas nationalparker och naturvårdsområden i Norrbotten men även i vårt län.

Norrland som koloni är lite av temat av detta program. Ett resonemang som jag väl känner igen inte minst ifrån debatten kring Vattenfall i Jokkmokk. Jag känner också igen bilden av utflyttningen då min pappas alla syskon flyttade söderut på 50 talet och några av dem flyttade tillbaka när de hade möjlighet. De hade hela sina liv längtat tillbaka till Malgomajs stränder.

Programmet lyfter Centerpartiets roll som landsbygdens företrädare, en bild som fortfarande finns samtidigt som andra partier, främst socialister, velat kleta på oss att vi tappat bort våra grundvärderingar och blivit ett Stureplansparti. Men det PO Tidholm lyfter fram som partiets grundvärderingar är verkligen inte sanna. Man kan ifrågasätta PO Tidholms sätt att välja vilka som intervjuades. När Fredrick Federley fick frågan att vara med i programmet så ville inte PO intervjua honom där han bor, i Dalarna. PO ville ge en bild av Centerpartiet som ett stadsparti och valde istället att intervjua en Stockholmare.

Centerpartiet driver en politik med fokus på jobb, miljö och hela landet men det får vi aldrig höra i det här programmet. Istället visar man klipp från diverse filmer som betraktat landsbygden utifrån, romantiska bilder av bondelivet och än fler ödehus. Att vi jobbar väldigt mycket med frågor kring gröna näringar och livsmedelsförsörjning lyfts inte heller trots att man lyfter vikten av matproduktion. Den bild man vill få fram är att vi på landsbygd är offer, att man ska vara bitter och känna sig misshandlad.

Hela landet har utvecklats, ingenting har stått still vilket man kan tro om man ser detta program utan att ha kunskaper erfarenhet om hur landsbygden och Norrland verkligen ser ut. Nu sätter jag mina sista droppar av tilltro till SVT sista avsnitt av satsning Resten av Sverige och till att det är fler än jag som ställer sig upp och protesterar även efter detta andra avsnitt.

Jag tror inte heller att några som är med i denna lilla filmsnutt känner sig särskilt offrade heller: https://youtu.be/rd8kqZ11CJg

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.