Över och underordning

En kvinna hörde av sig som läst och lyssnat till debatten kring den bild av landsbygden som SVT och PO Tidholm målat upp. Hon gillade att jag lyft Att det krävs en mer nyanserad bild, det är inte jämngrått och hopplöst. Det finns så mycket positivt, starkt och bra som faktiskt väger upp det jämngråa som PO Tidholm lyfter fram.

Hon menade att det är samma förhållningssätt då det gäller förorten gentemot innerstaden. Det är samma jämngråa offerkoftementalitet som de som bor i förorten får kletat på sig som förortsbo.

Vi diskuterade detta en stund och kom fram till att det handlar om underordning och överordning. Där den överordnade är staden som tittar och betraktar landsbygd/förort som ett problem, något mindre viktigt än det centrala och där de som bor är mindre viktiga eller betydelselösa.

Jag kände att här är vi något på spåren. Här kan vi nyttja en klassisk maktanalys för att hitta vägar framåt. Det är kanske det Malin Rönnblom är på spåren men aldrig får diskutera klart i programmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.