Vården i länet

Igår var Jag på ett möte i Umeå på landstingshuset. Snö och ruskväder, det är extralångt till Umeå såna här dagar och man önskar att det funnits lättare sätt att transportera sig.

Det var hälso och sjukvårdsnämnd där vi hanterar sjukvården i länet. Alltså inte sjukstugor och vårdcentraler utan sjukhusen och folktandvården främst. Vi får tex. information om öron näsa hals i Lycksele och Skellefteå där vi vill minska antalet stafettläkare liksom vi vill minska stafettläkare överlag. Just inom öra näsa hals har det funkat rätt så ok. Nästa möte ska vi få se hur det ser ut över hela länet då det gäller stafetter. Det finns fortfarande diverse utmaningar inom öron näsa hals så vi fortsätter att bevaka hur verksamheten utvecklar sig och vi får en ny rapport nästa månad. Det är bra att man börjat operera även i Skellefteå då det gör att köerna minskar.

Vi har hoppats att vi skulle få sjuksköterskor efter sommaren av de som fick sin examen i våras. Men så har det inte blivit, det saknas fortfarande sjuksköterskor på många områden i hela landstinget. Att antalet utskrivningsklara patienter närapå har fördubblats, att det saknas sjuksköterskor och att vårdplatserna minskat gör att det är tufft. Kopplingen mellan landstinget och kommunerna och vem som tar ansvar för den sjuke är fortfarande svårt att få att funka på ett enkelt och smidigt sätt. Kommunerna har samma problem, även där saknas sjuksköterskor.

Jag tänker att det måste till en statushöjning av sjuksköterskeyrket för att få människor att vilja utbilda sig, orka jobba länge och känna att man har en lön som är satt utifrån ansvar. Samarbete med kommunerna är något som vi i Centerpartiet lyfter fram där ett gemensamt ansvar för medborgarna och dess trygghet är det viktigaste.

Då det gäller ekonomin i nämnden så går den rejält minus, antal sjukskrivna högre än man prognostiserat, mindre vårdtagare från andra län, ökad vårdtyngd och långa köer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.