En enda röd tidning ger ingen sanning

En utredning presenterades idag som har tittat på hur tidningsdöden i landet ska hanteras. Utredaren föreslår att ett stöd ska gå till alla tidningar som ansöker om detta stöd. Skillnaden från idag är att tidning nummer två som får stöd, dvs den tidning som är mindre än tidning nummer ett, i ett mediaområde. Utredaren föreslår att det ska ställas krav på redaktionellt innehåll, där 20% ska vara lokalt.

Media är den tredje statsmakten, dvs ska bevaka och ifrågasätta politik och driva samhällsfrågor framåt. Det som hänt på många orter är att det blivit en ensidig media tex den socialdemokratiska Folkbladet som fått äga marknaden i inlandet. Det har gjort att de blivit en megafon för sitt partis frågor. Ifrågasättandet och granskningen har försvunnit vilket gör att människor får en förfelad bild av verkligheten i många fall.

Det hjälper ju inte om det finns en enda tidning i ett område, det måste finnas minst två som kan bevaka olika sidor, olika block och olika perspektiv.
Jag hoppas det gör skillnad för vår egna lilla Lokaltidning tex. Det handlar om att få alla delar av landet bevakat av media, granskat och våga ifrågasätta lokala politiker..

Jag gillar ju att alla perspektiv lyfts fram så att människor kan bilda sig en mer rätt bild av samhället. Då behövs flera media med olika värdegrund. Så jag hoppas att utredningen nu diskuteras och granskas så att de förslag som läggs fram kommer att gagna demokratin och människors möjlighet att delta i samhällsdebatten.

En kommentar

  1. Jürgen

    Jag blir så glad när jag läser detta. Innan var jag med i Folkpartiet men sen blev jag socialdemokrat.
    Nu har kommunfullmäktige slarvat med bokföringen så nästa val blir det kpml eller sverigedemokraterna. Bra ändå med fler alternativt till nyhetsbevakningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.