Information om den gemensamma vårdavdelningen Gläntan AVA.

Igårkväll hade Centerpartiet ett styrelsemöte där vi bjöd in öppet för att få mer information om vad som händer kring akutvårdsavdelningen. Kul att så många kom så tack till er och till Roland som berättade.

Roland berättarom hur man arbetat med frågan i socialnämnden där det varit hårt tryck och svårt att få fatt på personal. Det har varit en låg process för att analysera vad det är som gör att det inte har fungerat så bra som alla önskat. Akutsjukvården är Landstingets ansvar och en gemensam vårdavdelning ligger utöver det ansvaret. Det är två lagstiftningar som man ska ta hänsyn till Hälso och sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen.

Två huvudmän är ett tydligt problem, att lokalerna är för trånga är ett annat, It-system i otakt. Det som fungerade bra var kamratskap, nyfikenhet, öppenhet.

Vi resonerar lite fram och tillbaka och det kom flera intresserade till det här mötet som inte är idag Centerpartister. Det blev verkligen bra diskussioner som jag tackar alla som var med för.

De landstingsanställda blev mer eller mindre tvingade att ta det här jobbet, de från kommunen sökte tjänsterna för att de ville jobba med akutsjukvård. Det var två olika perspektiv in i jobbet, det har gett slitningar.

Vår rädsla att Vilhelmina ska mista platser och att landstinget ska krypa undan sitt ansvar. Landstingets 8 platser måste vara kvar och samarbetet med kommunen ska ske under ett huvudmannaskap.

Socialnämnden har varit eniga i hur det ska se ut där man beslutade om en samverkan med landstinget med 8 akutplatser och 3 korttidsplatser. Landstingsstyrelsens ordförande har dock inte gillat det förslaget då han enligt utsago anser att det ska vara lika många platser för kommunen som landstinget.

Inte en enda akutvårdsavdelning i landstinget har gått ihop ekonomiskt. Så där ser vi att landstinget har ett ekonomiskt intresse att samverka då man kan få ekonomi om man samverkar med kommuner och får kommunerna att ta mer kostnader.

Personalen gå i ovisshet om vad som ska hända. Ska några mista sina jobb? Ska avdelningen flytta? Vem ser till patienternas bästa i den här röran?

Det märkliga i detta är att det är ett möte mellan de socialdemokratiska politikerna men där inte oppositionen är inbjudna?! Det är alltså ett internt sossemöte som diskuterar frågan där vi som opposition inte har någon möjlighet att få insyn eller ka vara med och diskutera alternativen varken från landstinget eller kommunnivå. Vi ifrågasätter verkligen att oppositionen inte är inbjudna där den här frågan ska diskuteras. Det är verkligen illa!

2 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Två fundering utifrån det du skriver. ”Akutsjukvården är Landstingets ansvar och en gemensam vårdavdelning ligger utöver det ansvaret”.Även inneliggande (akut-)vård är ju landstingets ansvar, hur man sen organiserar det är en annan sak med sängplatser på lasarett eller sjukstugor. Så jag förstår inte riktigt hur du menar med att det ligger utöver deras ansvar.
    ”Inte en enda akutvårdsavdelning i landstinget har gått ihop ekonomiskt”, ingen vård går ju ihop överhuvudtaget men menar du att den går back gentemot budget? i så fall kan man ju fundera om budgeten är för snålt satt och då ska man jämföra vad ett vårddygn kostar på lasaretten kontra sjukstugorna.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag försökte skriva ihop utifrån det som vi pratade om. Vad jag förstod så är samarbetet i en gemensam avdelning det som ligger utanför grunduppdraget akutsjukvård. Att inte vården går ihop har att göra som jag ser det både på för lite pengar till primärvården och avsaknad av fler aktörer och valfrihet i vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.