Herpes och Alzheimers hänger de ihop?

Vid gruppmötet inför landstingsfullmäktige fick vi höra lite om forskningen som sker i Umeå kring herpes och alzheimers sjukdom. Alzheimers är starkt kopplad till stigande ålder och är mer vanlig över 65 år och när man är uppe i 90 årsåldern är det ungefär en tredjedel som har sjukdomen. Sjukdomen drabbar hårt och anhöriga har det svårt.

Vi får veta vad som sker i hjärnan hos den sjuke och hur sjukdomen utvecklas. Ärftligheten är inte så stor som jag trodde. Det är vanligare hos kvinnor än hos män. Kaffe minskar risken för sjukdomen, vilket ju låter lovande.

Herpesvirus som ger typiska munsår och bärs av många. Man smittas i barndomen och man blir aldrig av med det. Det gör att man under livet återkommande får munsår men även andra infektioner i ögon eller i huden. Viruset ligger gömt i en nervknuta som ligger i närheten av hjärnan där alzheimers startar.

Infektionen av herpes startar igång samma process som drar igång Alzheimers. Det är en fördubblad risk att få alzheimers om man är över 60 år, kvinna och har herpes i jämförelse med de som inte har herpes.

Skulle man kunna behandla herpes med mediciner som finns idag, som tex medicin mot bältros, så skulle antalet som drabbas av alzheimers sjukdom minska. Det här fortsätter man att forska på och just nu jobbar man med det i Västerbotten.
Fantastiskt! Forskningen går framåt och kommer att hjälpa många som drabbas av denna förfärliga sjukdom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.