Debatt om samers hälsa

Vid det dagens landstingsfullmäktigemötet hade jag en motion om samers hälsa. Det finns en mängd olika forskning om att samers hälsa är är sämre än befolkningen i övrigt. Jag ville att landstinget skulle se över vilka åtgärder man kan vidta för att öka samers hälsa och även följa upp och mäta om insatserna ger resultat dvs att samer får en bättre hälsa.

Som svar på motionen hade jag fått ett svar att man gjorde tillräckligt. Jag tyckte det var ett märkligt svar då landstinget samtidigt sänt in en ansökan i november där man lyfte precis samma åsikter och förslag som jag gjorde i motionen.

Så jag debatterade detta. I debatten lyfte jag de unga kulturutövarna som med stolthet lyfter sitt samiska ursprung och ifrågasätter hur det svenskas samhället hanterat samer genom tiderna. Maxida Märek, Sofia Jannok, Anders Sunna….

Debatten visade att vi är överens, det behövs insatser för denna grupp Västerbottningarna. Så det var väl bra att jag lyfte frågan via en motion då kanske det händer något…..även om svaret på motionen var ett helt annat än vad som sedan redovisades i debatten av den styrande landstingsmajoriteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.