Idag slogs rekord i fullmäktie….

Idag har vi slagit rekord, det kortaste fullmäktigemötet genom tiderna. Åke Nilsson var sjuk och Annika Andersson ar tagit time out så ingen av de främsta kommunstyrelseordförande var på plats förutom andra vice ordförande. Det gjorde att alla interpellationer plockades bort och det som återstod var motioner och några beredningar att välja företrädare till. Vi höll på i 1,5 timme med fullmäktigemötet, det har aldrig tidigare hänt vad jag vet att ett fullmäktige varit så kort. Det som tog lite mer tid var debatten om samisk språkundervisning i förskola och skola.

Marita Stinnerbom Centerpartiet hade lämnat in en motion där hon föreslår att utöka samisk undervisningstid i skolan utifrån att Vilhelmina kommun är en samisk förvaltningskommun. Marita gav en gedigen berättelse om ur den samiska undervisningen hanterats under åren och vad det innebär att vara en samisk förvaltningskommun. Som att det behövs minst 180 minuter i veckan för att lära sig ett språk och att man ska erbjuda samiska undervisning även i ett annat ämne än språk. Kommunstyrelsen hade beslutat att ge uppdrag till utbildningsnämnden att se hur det Marita vill ska kunna förverkligas. KS säger även att man ska samråda med föräldrarna till de samiska barnen. En väldigt bra motion som visar på att allt fler vill ta tillbaka sitt samiska arv och ett bra svar. Det var bra ett bra svar även om det blev knepigt att se hur kommunfullmäktige skulle kunna besluta när kommunstyrelsen redan fattat beslut.

Sen utsåg vi vilka som ska jobba fram nästa politiska organisation efter valet 2018. Vi valde även vilka som ska jobba fram en plan för utvecklingen av Kultsjödalen, från oss i C ska Niklas Andersson Saxnäs och Else Westerlund Klimpfjäll vara med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.