Vinster i välfärden ger plus i kassan

Vid måndagens gruppmöte inför fullmäktige gick kommunchefen igenom bokslutet för 2016, alltså hur pengarna hanterats förra året. Kommunstyrelsen fick över 3 miljoner kvar av de pengar de hade fått i sin påse för året. Det berodde bl.a. på att man sålde mark i Kittelfjäll och att de kommunala bolagen gått bra som att vi inte har några tomma lägenheter samt att länstrafiken fått betalt två gånger och betalade tillbaka.

Miljö och byggnadsnämnden ar också de gått bra då de har 1 miljon över i sin pengapåse. Det beror mest på att det byggs så otroligt i fjälldalarna som ger inkomster.

Det största överskottet finns inom skolan. Där fick de över 9 miljoner kvar när året var slut. Den överenskommelse som gjordes bland riksdagspartierna för att hantera flyktingkrisen om penar till kommunerna er effekt. Det är intäkter på mer än 23 miljoner mer än vanligt. Det är pengar från migrationsverket utifrån att kommunen varit duktiga på att ta emot människor som söker nya hem. De har sökt statsbidrag på mer än 8 miljoner för kostnader som tillkommit. Det är betyder att vi har fler lärare och specialpedagoger och har fler elever än tidigare. Totalt har skolan ökat i kostnader på över 30 miljoner där vi även får intäkter som vägt upp. Intäkterna ger en vinst.

Det näst största överskottet finns inom Socialnämnden. 2016 så hade de jobbat för att få ner kostnaderna ordentligt. De fick 23 miljoner er än de hade räknat med får 2016. En del av dessa pengar handlade om sånt som gjordes redan 2015. Det har varit mindre kostnader för personal än beräknat. De har betytt mycket att vi har egna HVB hem. Det har kommit in pengar för att utveckla demensvården där staten gått in med stimulanspengar. Det har över 6 miljoner kvar när året är slut.

Man skulle kunna se det som att Vilhelminas överskott är en vinst på välfärden. Då det gäller HVB hemmen går kommunen med en rejäl vinst varje dag då det kostar så mycket mindre för kommunen än vad som kommer in som ersättning från staten.

Nu kan vi tralla och vara glada över att det kommit in mer pengar än vad vi gjort av med. Vi kunde tralla högt och tydligt om vi visste att det skulle bli så är också framöver. Det skiljer ju närapå 50 miljoner mellan 2015 och 2016 i utfall på sista raden i den ekonomiska redovisningen. Minus 2015 och plus 2016. Men det är tvärtom. Det kommer att bli mindre pengar in framöver. Men vi ska vara glada över att vi har nya Vilhelminabor, nya elever i skolan, nya människor som lär sig tycka om vår kommun. Nu gäller det bara att se till att de blir kvar, att de kan få jobb och att de får bosätta sig där de själva vill och vara med och utveckla kommunen framåt.

2 kommentarer

  1. Viveka Abramsson

    Jag antar att du medvetet satt rubriken men den är lite missvisande eftersom vinster i välfärden handlar om företag, i kommunal verksamhet benämns det som överskott.
    Fastighetsskötsel har blivit billigare sen vi övertog den i egen regi, vi har en regering som kompenserar kommunerna för mottagande och ökade kostnader för välfärdstjänster och som du skriver så har vi en billigare HVB-verksamhet eftersom vi inte lagt ut den på entreprenad.
    En stor del av överskottet är av engångskaraktär, ersättningsnivåerna kommer att förändras och vi måste anpassa mun efter matsäcken, men sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi har en regering som backar upp kommunerna och det lönar sig inte att privatisera den kommunala verksamheten.
    Vad som händer efter valet står skrivet i stjärnorna, men jag hoppas att väljarna ser skillnaden mellan de alternativ som erbjuds och att vi även i framtiden får en s-ledd regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.