En seger för samers hälsa

För en tid sedan lämnade jag in en motion till landstinget om samers hälsa. Nu i veckan kom beskedet att landstinget beviljas pengar från staten för att jobba med frågan. När jag fick svaret i fullmäktige så var det inte särskilt upplyftande då de inte i svaret berättade att det lämnats in en ansökan om att få pengar för att jobba med frågan. Men i debatten berättade de det. Så bra tyckte jag, det är ju en viktig fråga. Jag undrade då om det fanns en plan B om ansökan inte skulle beviljas, det gjorde det inte.

Så glädjen är stor när beskedet kom nu i veckan att de tre norra landstingen får tre miljoner för att förbättra samers hälsa och förståelsen för samers livsvillkor hos personal.

När man gör något i politiken som man tycker är viktigt och det går vägen, då känner jag att jag gjort skillnad. Det är då man får belöningen för allt slit.

Så här skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Det finns behov av att utveckla vården och att det krävs kompetenshöjande åtgärder om samisk kulturförståelse och samers hälsosituation bland hälso- och sjukvårdspersonalen. Det finns även ett behov av långtidsstudier av samers hälsa och sjukdomar för att kunna följa förändringar över tid.

Tillsammans med Sametinget, Svenska samernas riksförbund (SSR), Landsförbundet svenska samer (LSS), riksorganisationen Samerna, SameÄtnam och SámiNuorra skickade Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten och Region Jämtland/Härjedalen i höstas in en ansökan till regeringen om medel till ett kunskapsnätverk för samers hälsa.

Idag meddelade regeringen att ansökan beviljas och att 3 miljoner kronor delas ut till projektet under 2017.

Målet med projektet är att inrätta ett gemensamt kunskapsnätverk för samers hälsa i Region Norrbotten, Västerbottens läns landsting och Region Jämtland/Härjedalen. Projektet sträcker sig över en treårsperiod.

De medverkande parterna kommer att ta fram en samlad strategi för att öka kunskapen om samers hälsa och förbättra tillgången till kulturanpassade hälso- och sjukvårdstjänster på både regional och lokal nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.