Hur ska länet organiseras?

Vi i Centerpartiet har hela tiden sagt att vi vill flytta makten närmare människor, närmare de som berörs av besluten. För oss är inte kartan det viktiga, utan innehållet i det kartan visar. Det fortsätter vi att tycka. Centerpartister är inte så lättrörliga som ni vet. Det vi står för det står vi för!
Vad vinner Västerbottenpå att bilda en regionkommun? Hur ska till exempel kollektivtrafiken hanteras och hur ska man prioritera hälso- och sjukvård kontra regional utveckling?
Centerpartiet som gillar demokrati tycker att vi ska skapa en regionkommun då det då blir en folkvald församling som tar besluten. Idag är det indirekta val där partierna bestämmer vilka som ska ha de olika posterna. Att vi sedan vill decentralisera som princip dvs att föra makten så nära medborgarna som möjligt gör att vi nu ser chansen att verkligen göra det.

Vi i Centerpartiet är övertygade om att de som bor och lever i länets olika delar i vardagen bäst förstår deras egna speciella villkor samtidigt som vi på intet sätt får bli ett län som inte håller ihop. Vi kan inte acceptera att länet tudelas eller att länets resurser fördelas orättvist.

Umeå som tillväxtregion är viktigt för att klara de framtida utmaningarna. Det är ett centrum för länet som hela länet har gott av. Inom sjukvården har vi ett starkt universitetssjukhus som kommer att vara det viktigaste navet för sjukhusvården i länet.

Vi har vi redan i dag samarbete mellan både landsting och kommuner och mellan de tre olika lasaretten och det samarbetet kommer att behöver utvecklas och utökas.

Regional utveckling, kompetensförsörjning, tillväxt, kollektivtrafik, transporter, kulturfrågor och att säkra en statlig närvaro är viktiga regionfrågor som är nära kopplade till att få vardagen att fungera för oss som bor och verkar i länet. Viktigt är också att se på hur demokrati och insyn säkras på ett bra sätt för Västerbottningarna.

Så vi har en spännande diskussion framför oss när vi nu ska fundera på ur vi vill att länets offentliga resurser fördelas och organiseras framöver. Hur tycker du att vi politiker ska tänka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.