Bussgods, förlossningsskador, bra mat och allt däremellan…

Igår och idag är det landstingsfullmäktige där vi diskuterar allt från att thailändsk kyckling serveras inom landstinget till att träffa läkaren på nätet och glasögon för små barn.

Centerpartiets Ewa-May Karlsson ställde frågan om hur landstinget kan se till att man kan nå doktor på nätet. Svaret var att det är på gång. Det är en viktig fråga då så många skulle slippa långa bilresor för kortare samtal med en doktor. Jag har ju skrivit tidigare om hur viktigt det är att få ha samma doktor. Det här med att träffa doktorn på nätet är en viktig del i det. Om jag har en doktor som känner mig så är det enklare att ses via nätet eller att pratas vid i telefon.

När vi pratade om Kyckling då Anna-Karin Lundberg från Nordmaling ställt en fråga, så känns det som om det hänt något. Idag är det en större medvetenhet om vad det är vi stoppar i oss och hur viktigt det är att slippa antibiotika i maten. Trots det finns inte krav om antibiotikaförskrivningen med i upphandlingar av landstingets mat. Men medvetenheten gör ju att det faktiskt sker en ändring. Så det finns hopp! Frågan är ju om det ska måsta till en enveten ledamot i fullmäktige som ställer frågor eller om landstingets ledning ser till att maten är frisk och nyttig att äta? Svaret på det från en Miljöpartist Robert Winroth, var att landstinget håller upphandlingen…..måste kännas tungt att svara så.

För mig var den viktigastexebatten när vi pratade om förlossningsskador. I Sverige får många kvinnor skador vid förlossning som ger ett livslångt lidande. Av de kvinnor som skadas så har närapå hälften problem resten av sina liv. Skåne har färre skador, Stockholm har fler och Västerbotten har även vi allt för många. I Finland har de färre skador. Förklaringen är olika sätt att förlösa barnen i utdrivningssskedet. Det var Daniel Ögren som ställt frågan, centerpartist. Vi pratade länge och jag tror alla tycker att frågan måste lyftas så att färre kvinnor drabbas då det går att göra någonting åt det.

Sen var jag uppe och pratade då vi skulle besluta om att slå ihop Bussgods i de fyra norra lönen. Bussgods är viktigt för många företag i inlandet och gör att människor både kan skicka paket och hämta ut paket i hela länet. I de stora städerna finns många godisbilar men i de glesare delarna av Norrland så är det bussgods som fungerar.

Du kan läsa i Vk idag om den mellanvådsreform eller närmare vård som vi i C även drev på igår. Vi vill ha ny vård mellan sjukhus och omsorg och föreslår fullmäktige att ta fram en mellanvårdsform för äldre och multisjuka men majoriteten ville avvakta en utredning. Så vi får hoppas de ändrar sig när de får utredningen.

Nu fortsätter vi idag där förra årets ekonomi ska diskuteras.
Du kan hänga med på WWW.vll.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.