Skatt på övervikt, alkohol och nikotin!

Vid hälso och sjukvårdsnämnden idag fick vi lyssna till hur man simulerat fram en bild av behovet av vård i framtiden. Den visar att behoven kommer att öka och att vården har stora utmaningar att hantera. Inte bara i vårt län utan i hela landet. Hur ska vården då hanteras för att klara av de ökade behoven? Där har vi som ledamöter i nämnden olika bilder utifrån vad vi tror på och vilken politik vi tror löser problemen.

Det viktigaste att jobba med enligt utredarna är att planera produktionen bättre där både sjukstugor och lasarett samarbetar, det andra är vård på distans där v, faktiskt, är duktiga i vårt län men vi måste också lära oss att patienterna kan vårdas mer hemma om det är möjligt och om man vill vårdas hemma, det tredje är att jobba med förebyggande vård. Jag håller med om de här slutsatserna. Det finns mycket som måste ändras om vi ska fixa vården nu och i framtiden.

80 % av alla svåra sjukdomar har med levnadsvanor att göra och 40% av alla cancerfall beror på hur man lever sitt liv. Om man ändrar sitt hälsobeteende så minskar vårdbehovet med 30%. Men vi satsar tyvärr väldigt lite pengar på förebyggande och det är få som ändrar sitt beteende lättvindigt.

Min äldsta dotter Sofi som jobbar med förebyggande hälsa på SCA,s huvudkontor säger att man borde ha en överviktsskatt och en nikotin och alkoholskatt. Så om du är överviktig, röker och dricker alkohol ska du få betala extra skatt då du har en ökad risk att behöva vård. En vård som kostar stora pengar.

Vi har diskuterat detta en hel del i familjen då vi kan känna oss träffade och inse att vi skulle drabbas av en ökad skatt. Men efter informationen idag så får jag medge att Sofi har helt rätt. Ska vi klara av vården framåt måste individen ta ett större ansvar för sin egen hälsa. Även jag!

5 kommentarer

  1. Erik

    Ska dom som på sin fritid sysslar med extremsporter där man riskerar att bryta vartenda ben i kroppen och därmed behöva omfattande sjukvård och rehabilitering också betala mer i skatt?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det finns mycket som är kostsamt för samhället. Så enkelt är det ju inte. Vad tycker du?

  2. Bergis

    Nikotin??? Du menar tobak? Nikotin i sig är inte farligt att konsumera. Sen tycker jag att man kan beskatta nyliberalism som gör människor psykiskt sjuka.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det lär bli diskussion om vad som individen ska ta ansvar för och vad som samhället ska ta ansvar för. Vad tycker du?

  3. Olle

    Nja ,detta håller inte . Då kommer vi att se en framtid där personer med utvecklad sjukdom kommer att få betala högre skatt för säkerhets skull om denna skulle eskalera ytterligare och därmed belasta staten. Hade en sjukförsäkring som skulle täcka långtidssjukdom, gick i väggen och var sjukskriven i 2,5 månader . Försäkringen skulle börja utbetalas efter 3 månaders sjukskrivning. Var ju nöjd att komma tillbaka efter 2,5 månader och känna mig frisk. Men då hörde mitt försäkringsbolag av sig och skulle ta bort min sjukförsäkring på grund av att jag ansågs inte helt frisk och då inte få fortsätta att ha denna försäkring.Hade betalat försäkringen i 7 år, detta konfiskerades alltså av bolaget. Hade jag varit sjuk i över 3 månader så hade jag fått utbetalt av det jag försäkrat mig för. Men direkt du blir frisk så faller försäkringen och du är helt plötsligt en ekonomisk risk .Samma sak kan hända med en skatt ,men då att är du inte helt kry kommer du att få betala en högre skatt på grund av att du är en ekonomisk risk för sjukvården. Röstar på centern men detta var en väldigt dålig ide . Här får du pudla tror jag .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.