Behöver vi staten?

Grattis Lycksele och grattis Skellefteå. Bra jobbat. Idag presenterades det att Skellefteå sa få ett 15 tal statliga jobb. Lycksele har tidigare fått besked om ett 100 tal statliga jobb. Men det är mer som krävs även om detta är steg i rätt riktning. Man måste även se hur man kan behålla de statliga jobb som redan finns som som tex i Jokkmokk. I Jokkmokk ska statligt ägda Vattenfall lägga ut 30 jobb till låglöneländer. När ett statligt bolag tycker att det är för dyrt att ha anställda i Sverige då är det något som är grundläggande fel i företagens villkor.

I grunden har vi en socialistisk regering där centralisering är det som styr. Så det krävs rejäla motkrafter. Jag tycker att varje statlig myndighet ska få order, av regeringen, om att de ska decentralisera!

Vad tycker du?

4 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Hur många statliga jobb decentraliserades till Västerbotten under de 8 år centerpartiet ingick i alliansregeringen och vilka order om decentralisering till statliga myndigheter drev ni igenom i regeringsställning?
  Vad gäller Vattenfall och andra statligt majoritetsägda bolag handlar det om ägardirektiv, de är inga myndigheter.
  Nuvarande regering gör verkstad av decentralisering, förmodar att det då svider i centerhjärta.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det har försvunnit mängder av statliga jobb, många har försvunnit pga digitalisering och det går i te att hejda. Vi vill ju nyttja digitala system. Men då statliga jobb på landsbygd enbart börja handla om Personal på Systembolaget så har det gått alldeles för långt. Centerpartiet har drivit dessa frågor både i opposition och majoritet och nu äntligen börjar fler partier begripa att vi måste se hela landet. Jag är glad över de lokaliseringar av statliga jobb som nu sker om än det är få. Det är ändå så viktigt att de statliga jobb som redan finns ska stanna kvar som de inom Vattenfall. Staten äger och styr Vattenfall med ägardirektiv. I dessa direktiv borde det finnas krav om lokal närvaro i re regioner där resurserna och vinsterna skapas.

 2. Micke

  Under alliansregeringens åtta år försvann cirka 3.000 statliga jobb i landsorten, samtidigt som Stockholmsregionen fick ett tillskott på 2.500 statsanställda. 34 av 45 nya förvaltningsmyndigheter, som inrättats sedan 2006, placerades i Stockholm.

  Ditt parti som var i regeringsställning låg bakom dessa siffror.

  http://statskoll.se/nyheter/ater-dags-att-borja-utlokalisera-statliga-jobb-fran-stockholm/

  Hur kan du vara politiker då du inte ens vet vad din egen regering utförde åren 2006-2014?

  Skrämmande okunskap.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Jo jag är helt medveten om det du beskriver. Bedrövligt då som nu. Tyvärr är inte alla partier i Alliansen lika decentralistiska som vi och vi fick ge och ta i samarbetet. Nu när mitt parti ökar i opinion och vi hoppas bli större nästa val så blir det också lättare för oss att förhandla fram våra frågor. Det som sker nu i centralisering måste stoppas och jag tror att även regeringspartierna insett det nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.