Nytt om vården i inlandet

Små sjukhus gör ett bra jobb och i vårt län visar Lycksele lasarett vägen då det gäller cancer. I veckan har jag varit på hälso och sjukvårdsnämnd i Umeå på landstingshuset. Skriver här lite av det jag tycker är intressant om hur inlandsbornas vård funkar som vid Lycksele lasarett. I Lycksele startades ett diagnostiskt centrum för cancer förra året. De jobbar med att korta väntetider till cancervården men man ska också jobba med att utveckla vården tillsammans med andra sjukhus. Man har jobbat med att följa en standard för vården så att man blir mer effektiva där man tar vara på all den kunskap som finns inom just den sjukdomen.

Man har också jobbat för att snabbare kunna hitta grunden till sjukdomen där symtomen är oklar och det är svårt att veta vart cancern sitter eller om det inte alls är cancer. Doktorn känner att nåt är fel men man hittar inte förklaringen via de prover man tar. Då har man nu riktlinjer för att hitta orsaken till de symtom som finns. Om man gjort en rad undersökningar följt en mall och ändå inte hittar orsaken så fortsätter man leta enligt standardiserade vårdförlopp.

I Danmark har man jobbat framgångsrikt där små sjukhus har varit de som lyckats bäst. Så Lycksele fick uppdraget i vårt län. De som lyckats bra har lagt administrativt arbete på sekreterare och vårdjobb på sjuksköterskor och läkare. Så det har man gjort även i Lycksele.

Lycksele tar emot människor från hela länet. Det är ett fåtal cancerfall de hittat vilket ju är skönt men de har hittat andra sjukdomar som man kunnat få vård för.

Jag tror verkligen på det här arbetssättet som måste få fortsätta. Det då man får hjälp snabbt från att man får in remissen så kallas man inom tre dagar. Är man sjuk och orolig för en svår sjukdom så måste väntetiderna vara korta till utredning, och att man får hjälp och vård.

I Lycksele finns även Barn och ungdomspsykiatri där det länge varit rörigt och det tagit lång tid för unga som mådde dåligt att få hjälp. Nu ser det bättre ut och det känns ju verkligen bra. Unga människor och barn som behöver psykologstöd, eller annat stöd för att må bättre, måste få hjälp snabbt även om man bor i en inlandskommun. BUP i Lycksele ska börja jobba med riktlinjer även de och de ska också jobba med vård på distans. Bra säger jag.

Jag frågar om hur man kan stärka samarbetet lokalt mellan BUP och skola, socialtjänst och vårdcentraler lokalt för att jobba förebyggande. Jag tänkte då främst på Storuman där flera unga valt att ta sina liv. Det har där startats en grupp som samarbetet för att stärka ungas psykiska hälsa. Så bra! Det kan bli ett exempel på hur man kan jobba tillsammans mellan landsting och kommun för att fler unga ska må bättre. Så jag hoppas att man lyckas med det och att de kan vara start på fler samarbeten lokalt för just den hör gruppen unga. Vi har ett enormt stort ansvar som vuxna och som politiker att se till att unga får hjälp att må bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.