Jobb, jobb och jobb……

Idag är det Centerpartiets dag i Almedalen, en dag fylld med många politiska förslag och diskussioner. Det vi lyfter idag är den klyfta som växer mellan de som har ett jobb och de som inte har ett jobb. Det hjälper inte att slå sig för bröstet och krampartat hålla fast vid något som kallas den svenska modellen. Den modell som fungerade nån gång under 70 talet. Men det måste till något annat än att hålla kvar vid det som en gång var, för att få folk som inte har ett jobb att kunna skaffa sig ett.

Det mesta i vårt samhälle hänger ihop med ett jobb. Att klara av att försörja sig själv, betala räkningar, köpa det man behöver men även sjukpenning, föräldrapenning, möjlighet att få låna pengar och mycket annat. Det måste vara lönsamt att arbeta i jämförelse med att få försörjningsstöd. Alla måste vara med och bidra till samhället om det ska gå runt och det gör vi genom att arbeta och betala skatt.

Idag är det svårt för företag att anställa. Stor osäkerhet och stora problem om den som anställts inte passar in i jobbet. Det är svårt att säga upp och anställa en ny även om personen inte alls trivs eller passar för jobbet. Det är gör att många små företag väljer att inte anställa även om man skulle behöva. Risken är för stor. Därför vill vi se till att små företag ska kunna göra undantag från turordningen.

Sen tycker vi att arbetsförmedlingen är förlegad, den fungerar inte som det var tänkt och få får ett jobb som håller via AF. Vi tycker att de företag som kan skaffa en långtidsarbetslös ett varaktigt jobb ska få ersättningen istället, med en arbetsförmedlarpeng på upp till 100 000 kronor.

Vi lägger också fram förslag att man ska kunna söka studiestöd även efter att man fyllt 47 år. Idag är det många som studerar i sen ålder för att kunna utveckla sig i sitt yrkesliv, byta jobb och välja en ny yrkesbana. Då vi förväntas jobba längre fram i åren i framtiden så måste man också kunna studera längre fram i åren. Så det är rimligt att man då även kan få studiestöd.
Allt vi pratar om idag handlar om jobben! Jobben som bygger både samhället och människor starkare.

2 kommentarer

  1. hejj

    Hade två kompisar som nyligen förlorade sina jobb på olika platser. Båda har nu fått jobb genom Adecco, månadsvis anställningar.. Så tror inte riktigt på det du skriver. Bemanningsföretagen har blivit riktigt stora och det är enligt många inte nå vidare, individen får mycket sämre förutsättningar

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är ju ingen som vill att människor ska få det sämre. Det som är viktigt är att det är konkurrens så att man kan välja arbetsgivare. Finns det bara en så kan man inte välja och villkoren blir sämre. Den offentliga vården är inget föredöme om man ser i stort. Det gör att de som är de bästa arbetsgivarna får personal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.