Knycker fler än S av C?

Igår var det en innehållsrik dag, både budgetpropositionssläpp, budgetdebatt i riksdagen och så var det min födelsedag.

Jag hade tagit ledigt eftermiddagen för att baka och ha lite kalas. Så jag bakade och följde debatten i riksdagen samtidigt. Det var en mängd satsningar på en massa olika områden. Alla ska med var kanske parollen. Det mest märkliga var att det prognoser som regeringen skrivit fram skiljer sig så mycket från det alla andra förståsigpåare säger. Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Ekonomistyrningsverket har betydligt mindre optimistiska prognoser än regeringen.

Att det finns ett överskott i statens finanser beror på att landet Sverige går bra. Många jobbar och företag får sälja sina varor. Överskotten är en effekt av högkonjunkturen inte av vilken regering vi har. I själva verket skulle överskotten ha varit ännu större utan regeringens politik, enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst.

En av de frågor där vi i Centerpartiet drivit på är att det ska vara enklare och billigare att anställa så att fler kommer in i ett jobb. Där kommer regeringen nu med en lite blekare kopia av vårt förslag. Istället för att ta bort arbetsgivaravgiften för den första anställde, som vi vill, sänker man den bara. Sen sätter de också en tidsbegränsning. Att regeringen de senaste tre åren höjt skatterna på jobb och företagande med över 30 miljarder gör att det här förslaget är som en droppe i havet för företagen som faktiskt är de som skapar jobb åt folk.

Det är också företag som kan skapa jobb för nyanlända och där gör regeringen ingenting. De borde ha använt den här goda tiden till att göra nödvändiga förändringar på arbetsmarknaden för att se till att jobb finns även för de som idag står utan jobb.

Att regeringen nu kommer med förslaget att sänka skatt för pensionärer är bra. (De har härmat oss även här och kom med sitt förslag efter att vi i Centerpartiet hade presenterat vårt förslag.) Vår satsning är ännu större än regeringens nästa år och riktar sig mot pensionärer med lägst inkomst. Regeringen finansierar sin sänkning genom att höja skatten på äldre som arbetar och för in en särskild löneskatt för äldre. Lita bakåt kan jag tycka när vi vet att det är många äldre som vill fortsätta jobba efter 65 år och som arbetsgivare vill ha kvar på jobbet.

Så att den här budgeten var en valfläskbudget kan nog alla se. Nu blir det spännande att se ur de andra partierna kommer att lägga sina budgetförslag. Kanske är det fler är S som knycker av C!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.