Tv i hela landet?!

I min familj har vi olika uppfattning om hur TV licensen ska fungera, ska vi ha en licens överhuvudtaget tycker någon, klart det ska vara en skatt tycker en annan och en tredje tycker att man ska betala för enbart det man ser.

Själv tycker jag om att det finns tv utan reklam. Tv som har uppdraget att vara opartisk och fri. Tv som utbildar och lär oss om saker vi inte visste. Mina favoriter är Barnkanalen och TV sporten. Barnkanalen då jag tycker de har ett bra utbud med pedagogiska program där mångfald och jämställdhet är tydligt. TV sporten då det så solklart jobbar med jämställdhet och där Vinterstudion är helt outstanding. Sen gillar jag alla program som man kan titta på när det passar en själv. SVT Play är ju fantastiskt bra. Jag gillar program där jag lär mig något nytt som vetenskapsprogram, serier som bygger på historien och så serier med spänning och verklighetsförankring.
Radion är ju även den viktig inte bara som radio utan som samhällsinformationskanal som vid kris och olyckor. De måste även den fungera. Själv lyssnar jag mest på politikpoddar från SR, nörd som jag är.

Nu har flera partier samarbetat i riksdagen för att få fram ett förslag som ska hålla över tid då det gäller hur vi ska ha råd med tv åt alla. Förslaget innebär att personer över 18 år betalar skatt med max 1 308 kronor.

Min kompis som jobbat med förslaget Per Lodenius som för övrigt var i Vilhelmina för några år sedan säger att oberoende medier är en av grundstenarna i en demokrati. Därför är det viktigt att det finns en fungerande mediebevakning i alla delar av Sverige. Klok kille det.
Nu återstår för riksdagen att ta ställning till förslaget, något som bör ske under våren 2018. Förslaget är tänkt att börja gälla januari 2019.

2 kommentarer

  1. Nicke

    Hm! Är det max 1308 kr per person eller per hushåll? Blir ju en rätt saftig skatt om man råkar vara fyra pers över 19 år som har en inkomst som bor i samma hushåll. Man får ju hoppas på att det är per hushåll. Tycker också SVT är överlägset all annan reklamfinansierad media men huruvida de är så opartisk och oberoende kan man ju ha synpunkter på.

    Men så fort jag slår på TV4 inser jag att TV-licens/skatt är värt varenda krona för att slippa se dessa ständiga reklamavbrott.

  2. Olle

    Vore ju också bra om staten kunde se till att fixa så telefonen funkar,de klippt ledningen till fasta telefonin för 5 år sedan .Mobiltäckning existerar inte ,då får vi ta bilen och åka 2 km för att ringa.
    Nedmontering av landsbygden !!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.