Mäns våld och kvinnors rätt

När jag var socialnämndsordförande fick jag en helt ny bild av samhället än vad jag hade haft tidigare. Jag fick se en mörk del av vårt samhälle, som jag nog inte trott fanns. Där Kvinnojourens arbete fick en helt ny dimension i min världsbild. Jag som trott att jag visste hur samhället såg ut fick ett uppvaknande.

Det är så många barn som har det svårt i vår lilla kommun och så många kvinnor som utsätts för brott. Det är män som slår, misshandlar och våldtar, trakasserar och ger sig på. Det arbete Kvinnojourerna gör är så stort och så viktigt. Det är därför så märkligt att det är ett ideellt engagemang som håller dessa jourer uppe. Det borde vara samhällets ansvar att se till att kvinnojourer finns och fungerar så länge som det finns män som begår övergrepp och övertramp.

Idag skriver Annie Lööf i DN om hur viktigt det är att #metoo inte blir en dagslända, utan att den leder till en genomgripande förändring i värdering och attityder hur män och kvinnor behandlar varandra. Jag är glad och tacksam för att vi i Centerpartiet nu idag föreslår att fördubbla anslagen till kvinnojourerna och till stödtelefonen Kvinnofridslinjen.
Kvinnojourerna måste veta att det finns pengar för deras verksamhet långsiktigt, inte bara en pott då och då. Pengarna går ju till att ge kvinnor och barn nånstans att ta vägen och att det finns stöd. Samhället måste se till att de män som begår brott anmäls och att samhället stöttar upp de utsatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.