Drömmen om ett 70 tal

För en tid sedan kunde vi läsa en kommentar i tidningen Dagens Samhälle som låt såhär: Anmärkningsvärt att en samling kommunföreträdare kan åstadkomma så många fel på ett så begränsat utrymme, Det var Arne Müller som svarade på en debattartikel som nio socialdemokratiska kommunalråd skrivit udner. Läs allt här:

Det verkar som om sossarnas 70 tals-myt om hur vi bygger samhället fortfarande levar inom socialdemokratin. Är det fortfarande så att ”gamla trotjänare” som hade makten då påverkar partiets politik till att se tillbaka till sina storhetsdagar? Man kan lätt tro det när man läser det här.

Arne Muller slår hål på några av de myter som fortfarande många tror på. Tex hur många som idag är anställda inom gruvbranschen eller att det är de svenska lagverken som hindrar gruvetableringar, eller samernas intressen.

Det är inte 20 000 som jobbar i gruvor utan 6684 personer som jobbar i branschen idag. Det har etablerats gruvor i vårt land, men de har startats och lagts ner lika fort eller inte fått ihop finansiering, eller inte varit intressanta längre. Det är en svajig världsmarknad.

Den lagstiftning som påverkar är på en helt annan nivå, det är EU som skärper kraven för att bevara miljö och natur. Sanningen till att det inte startas gruvor idag på det sätt som det gjordes på 70 talet är att det är så stora ekonomiska investeringar och låg samhällsekonomisk nytta om man ska klara av miljökrav vilket vi naturligtvis vill ha. Ingen vill ha förstörda vattendrag, förgiftade sjöar eller döda skogsmarker.

Det är viktigt att hålla sig till sanningen och inte spä på myter och drömmar om ett nytt 70 tal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.