Vad vill statsministern med landsbygden, egentligen?

Nu kanske hetsen lagt sig lite så man vågar analysera vad statsministern egentligen sa igår när han presenterade landsbygdspropositionen. Tyvärr har debatten som borde ha handlat om landsbygden och dess framtid handlat mer om vad statsministern sa eller inte sa. Vad sa han egentligen om urbanisering? Vad tycker regeringen i frågan om landsbydsutveckling

Det jag är besviken över är att det bidde en tummetott. Den landsbygdskommittée, som alla partier var med i och som lade fram 75 förslag, som man också var eniga om. Det blev det ingenting av, en tummetott.

Propositionen eller förslaget som lades igår är ord på ett papper av mål och inriktningar som ska nås på 12 år. Ingenting om vad man ska göra nu, inte en enda konkret åtgärd för att det ska bli lättare att leva och verka på landsbygd.

Kan man då dra några slutsatser om vad S tycker om urbanisering och landsbygdsutveckling? Jag tycker nog det om man lägger ihop det med det vi sett hända på landsbygden inte minst i norra Sverige de senaste åren.Och om vi gör en djupare analys av det statsministern säger om storstadsbornas rätt till avkoppling på landsbygd så är det kanske ingen felsägning utan mer av ingång till hur S ser på landsbygden. Hela presskonferensen andas storstadsperspektiv. Han svarar inte på varför urbanisering är ett problem och skulle kunnat vara mer tydlig om han nu tycker att urbanisering är problematisk.

Tre aspekter att fundera på:

1. Hans resonemang tar avstamp i en urban norm där landsbygden är en plats vars värden skapas utifrån vad staden behöver. Här stadens behov av att känna att landsbygden ska finnas för dem när de vill ta semester från staden och behöver vila ut. Han ber stockholmarna i stort sett om ursäkt för att landsbygdspropositionen läggs och betonar att han älskar huvudstaden! Att tycka urbanisering är problematiskt handlar inte om att tycka illa om städer. Jag skulle bara önska att statsministern stod upp för landsbygden även när det blir obekvämt för staden.

2. Jag hade gärna sett att han istället varit tydlig med att när människor måste lämna en plats där de vill bo på grund av att de inte har samma möjligheter att skapa sig ett bra liv som de som bor i staden, ja då ÄR urbaniseringen ett problem. Hur många är det som genom tiderna tvingats att flytta till staden fast de egentligen velat bo kvar på sin hemort. Men det han säger är att det ibland är jobbigt att sitta i bilkö och att det känns fint att hela Sverige ska leva. Han invecklar sig också i en utläggning kring turism och lanthandel och hans slutsats i det resonemanget är att han tycker att lanthandeln måste finnas även när turisterna åkt hem.

3. Han borde ha sagt att landsbygden har ett värde i sig och är grunden för att hela landet ska fungera. Men han sätter staden som norm. Han borde ha resonerat tvärtom, att istället för att bygga värdet utifrån staden faktiskt konstatera att landsbygden har ett värde i sig året runt för oss som bor här. Men också då det är landsbygden som producerar energi, livsmedel, produkter från skogen, ekotjänster och så vidare och att det även därför är nödvändigt att det finns människor som vill och kan leva på landsbygd. Men det han säger är att landsbygden måste funka när storstadsborna åker ut på landet för avkoppling.

Det kvittar hur mycket S mediaavdelning och LO och alla andra S grenar försöker tvätta det statsministern säger, han säger ju det!

Hela presskonferensen går att se på www.regeringen.se så titta själv och analysera det som sägs.

2 kommentarer

  1. Sture

    Det är ungefär liknande strategi som Putin målar upp för att försöka klänga sig fast vid makten. Säger det kommer bli bättre men att det kommer ta minst tre mandatperioder. Det är som med stryktipset när man garderar. Tappar man makten behöver man inte bevisa något heller utan skyller då på den sittande regeringen att det inte blev något av. Blir det något av är 1,5 miljarder ingenting. Det är bara ett luftslott de fantiserar om för att vinna röster. Varför kommer man med det här nu också i elfte timmen när man haft fyra år att presentera något. Vi kan inte heller påstå Centern gjorde speciellt mycket, eller hur?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är ett problem att vi inte hade större makt när vi satt i regering. Utifrån vår storlek så fick vi ändå igenom väldigt mycket av vår politik. Nu hoppas vi påa tt väljarna ger oss sitt förtroende såa tt vi blir större coh starkare i nästa regering. Vi driver ju den politik vi står för oavsett regeringsställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.