Ambulanser, akutplatserna, länskliniker, tandläkare..etc…

Centerpartiet har debatterat i landstingsfullmäktige idag. Ewa-May lyfte bl.a. att det är för få som gör hälsoundersökningarna när man fyller jämnt. Det är bara 56% och det är för få. Vi vet ju att undersökningarna gör nytta. Man motar Olle i grind, som höga blodfetter, blodtryck, diabetes och sånt som kryper sig på. Det är bra att kunna börja behandla eller lära sig ett annat sätt att leva för att må bra på sikt.

Urban Lyfte remisskraven till barn och ungdomspsykiatrin. Det viktigaste är att barn och inga får rätt hjälp så fort det går då kan remisskraven bli ett bekymmer.

Olle frågar när landstinget ska följa lagen om en fast läkarkontakt. I Vilhelmina är 4600 människor utan en egen fast doktor. Jag säger i debatten att den läkare som kunde, ville och hade resurser att starta en privat vårdcentral inte vågar då sossarna driver på för vinster i välfärden. Vilken företagare vågar starta ett företag om man inte ska få det att gå runt? Vi vill i centerpartiet göra en primärvårdsreform där vi tittat på Norge. Man borde få starta en vårdcentral om man är en sjuksköterska och en doktor men idag är kraven på olika kompetenser så stort att få vågar starta. Vi vill också att mer pengar ska gå till vården lokalt dvs primärvård.

Jag går igång på frågan kring tandläkarna i Sorsele. Sossarna vill lägga ner folktandvården i Malå, Norsjö och Sorsele. I de små kommunerna.
Vi inlandsbor har i minnet andra förslag som sossarna drivit på som att göra om ambulansen i Åsele till först en grå liten WW Golf till att sen bli en akutbil som nästan är en ambulans men ändå inte är det. Ockupanterna i Dorotea som kämpade dag och natt för sina akutvårdsplatser på sjukstugan som fick utstå så mycket spe under sin kamp. Sen kom länsklinikerna som drabbade Lycksele lasarett som fick mycket svårare att klara köer och kvalité. Nu är det tandläkarna som ska bort!

Jag fick ett samtal från en Sorselebo som sa- säg åt de där storherra i Ume att de ska ta och flytt åt Sorsele, uppåt Ammarnäs och bo där ett tag utan tandläkare i Sorsele. Då ska däm få prov å ha ont åt tännrän.

Jag påminner om att om samma villkor skulle gälla för de som bor i Ammarnäs som för de som bor i Umeå om vi gör det lika för alla. Då skulle Umeåbon få ta ledigt från sitt jobb en dag och köra bil upp till Luleå för att träffa tandläkaren. Det blir många mil om man behöver behandling många gånger. En likvärdig vård betyder precis det, det ska vara lika villkor för oss länsbor oavsett vart vi bor.

Ett tecken på att jag är rätt ute i mina farhågor om sossarnas strategi med inlandet är att Peter Olofsson blir så arg, tårna är nog rätt så ömma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.