Förlossningsvård och annat….

Jag var på landstingsfullmäktige där revisorerna kommer in i samlad trupp, sätter sig efter en vägg och ser bistra ut. Jag blir skärrad och känner olust av det de säger. Att landstingets politiska styrning och ledning brister, att mål inte nås och att de som revisorer är oroade! Men sossarna ser lugna ut där de sitter….

När jag går upp i debatten så har många redan varit uppe i talarstolen men ingen hade pratat om inlandet, om förlossningsvården eller om kvinnors ohälsa.

Centerpartiet står för en nära och likvärdig vård i hela länet där man ska känna sig trygg att den fungerar. Trygghet är ett måste för ett väl fungerande samhälle. Trygghet är viktig i en demokrati.

Det finns en oro i länet, en otrygghet, finns det en doktor? Hur länge måste jag vänta på,operation om jag har cancer, hur länge ska jag gå och ha ont och äta tuffa mediciner innan jag blir opererad? Hur ser det ut på BB?

Vi ser att andelen av alla våra resurser i landstinget minskar till vårdcentraler och sjukstugor och allt större andel går till sjukhusen. Därför vill vi ha en reform för att stärka primärvården, den förebyggande vården, att det finns doktorer och att vi använder ny teknik. Vi tror inte på länskliniker,på att centralisera styrningen av sjukhusen.

En värdemätare på ett modernt samhälle är hur väl förlossningsvården fungerar. En trygg och säker förlossning är så oerhört viktig för att familjer ska känna sig trygga. Ingen förälder ska behöva oroa sig för bilförlossningar eller om det finns plats på BB när det är dax. Vi accepterar inga neddragningar på BB, det får inte bli som i Sollefteå.
Jag påminner igen om det inlandsborna upplevt under de senaste åren, akutbilen i Åsele, ockupationen i Dorotea, folktandvården i Sorsele, Malå, Norsjö och länskliniker vid Lycksele lasarett. Den oro inlandsborna känner är berättigad och helt rimlig.

Jag undrar hur majoriteten ser på den ojämställdhet som årsrapporten pekar på. Den självskattade hälsan är lägre än landet i övrigt och då särskilt då det gäller kvinnors upplevda hälsa. Den sjunker dessutom. I landstinget är kvinnor sjukfrånvaro dubbelt så hög hos kvinnor än hos män. Kvinnor är långtidssjukskrivna i högre grad. Det hör kräver krafttag kommande mandatperiod för jämställdheten i länet. Jag hoppas att det ska bli ett tydligt fokus kommande mandatperiod.

En bra debatt där det blir tydligt vart partierna står och som tydligt visar på skillnaden i hur vi ser på vården i framtiden där Centerpartiet ser framåt!

3 kommentarer

 1. Patrik

  Hej Maria

  Vet inte om jag håller med dig.
  Framförallt när ni går emot lagrådet i fråga om de ensam kommande flyktingbarnen. Oavsett vad man tycker om migrationsverkets hantering kan man inte bryta mot lagen bara för att det passar en.
  Skönt att få veta det jag misstänkt länge att vid första bästa tillfälle skulle Centern gå i sängs med Socialdemokraterna och driva landet mot ruinens brant.

  Mvh

  Patrik Marthin

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Nej där är du fel ute. Vi kommer att gå till val som allians. Det är där vi ligger närmast varandra värdegrundsmässigt.
   Det här handlar inte om alliansen, det handlar om att vara en människa, vara medmänsklig och human.

 2. BB

  Det gjorde ni bra röstade för ensamkommande. Det kan bli till och med centern får min röst om ni bryter med alliansen. Kristdemokraterna åker ur precis som ett dasspapper som spolas ner i avloppet. Det är där dom hör hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.