Här eller därodlat

Kampen idag står mellan när-odlad politik och där-odlad politik. Där det när-odlade handlar om att decentralisera och det där-odlade handlar om att centralisera och samla makt, pengar och folk på några få platser. Det finns inte någon konflikt mellan stad och land men däremot finns det en kamp mellan stat och land. Vi lever i Norrland en socialistisk kontext där i vant oss med att staten samlar pengar, makt och politik till en enda punkt. Den platsen råkar i landet vara Stockholm och i länet Umeå.

I Centerpartiet så kör vi med parollen närodlat, en bra paroll som vi tycker säger så mycket om vad vi står för. Vi tycker att det nära, lokala och det som rör människors vardag är det viktigaste men vad säger det andra? Är närodlat något mer än en paroll? Vi centerpartister skickar in allt vi bär i hjärtat i orden ”närodlad politik” men är det bara vi som redan är frälsta som känner så? Eller tror norrlänningen att det är kört för vår landsända, att centraliseringens makt är opåverkbar?

Det är en kamp mot en storcentralistisk ide och en nationalstat. Det handlar om makten om att få ta beslut om det som rör sin egen vardag eller om att någon annan långt borta ska bestämma över min vardag. En kamp som vi naturligtvis kan vinna om vi samlar kraften i det närodlade.

Jag tror att om människor känner sig delaktiga på alla plan så kommer mycket annat med, då blir folk villiga att vara med och forma samhället. Man blir en del av ett sammanhang. Det handlar om decentralism. Om makten kan tryckas ner i samhället så ökar möjligheten att påverka sin egen vardag. Som det här med byskolor. Det handlar för oss Centerpartister om så mycket mer än en skola. Vi tycker att de som bor i en by ska känna att de kan påverka och ta beslut om det som är viktigt för dem. De har rätt att få samma service som alla som bor i tätorten. Det måste finnas en höjd i samhället för att servicen ska garanteras oavsett vart man bor.

Centerpartiet tror på att makten ska ligga så nära människor som möjligt. Jag är övertygad om att vi måste decentralisera det som idag ligger under statens ansvar om Sverige ska bli ett starkt land med en hållbar utveckling. Det är det vi kallar för närodlad politik!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.