Läget i länet

Vid regionfullmäktige idag vi lyssna på en analys av konjunkturläget i länet kopplat till det ekonomiska läget i världen. Detär en bred ekonomisk uppgång i världen där många tidigare svaga länder nu ökar. De stora ekonomierna går bra som USA där det går uppåt. Ett frågetecken är där att räntehöjningar och höga skulder kan ge tapp framåt. Blir det handelskrig så kan mycket hända då det gäller världens ekonomi.

Finland har haft det tufft ekonomiska men det har vänt. Sverige ligger på en stabil tillväxtnivå. Tyskland går bra men Kina och Storbritannien går sämre. För länet innebär det att vi går starkt, starkare än övriga Norrland men svagare än riket som helhet.

Det är investeringar och privat konsumtion som driver tillväxten i Sverige, det har gått uppåt sedan 2013. Högkonjunkturen bedöms mattas av från 2019. Det gör att man behöver tänka till hur vi nyttjar resurserna.

Arbetsmarknaden går på full fart och arbetslösheten är låg i landet och i länet. Det gör det svårare för arbetsgivare att hitta folk att anställa och det gör att tillväxten hämmas.

Andelen av befolkningen som är i arbetskraften har aldrig varit så stor. Det. Ehövs fler enkla jobb då många av de som ändå är arbetslösa saknar utbildning och har svårt att skaffa sig en utbildning. 5% av de som jobbar finns inom handel.

Storuman ligger lika högt som Solna i omsättning inom handeln. Förklaringen är norska kunder i Hemavan. Solna har Mall of Scandinavia.
Gästnätterna har ökat med 50% sedan 2010. Samtidigt har antalet bäddar minskat i länet, man använder kapaciteten bättre och det är fler som vill besöka oss.

Alltid lika intressant att få höra dessa analyser och böra Anna presentera dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.