En miljon om dagen i minus….

Idag har vi träffats i landstinget för att förbereda morgondagens fullmäktige. Presidiet har stuvat om i dagordningen så frågorna-interpellationerna kommer sist imorgon. Jag är rädd att min interpellation-fråga om fotvården inte ska hinnas med. Så vi får se om vi får veta hur det blir med fotvården….

Idag pratar vi om Delårsrapporten där man ser hur ekonomin ser ut för landstinget är verkligen rejält oroande läsning. Handbromsen är åtdragen och det är tufft. Ca en miljon mer går åt varje dag än vad som finns i börsen. En miljon om dagen! Det är svårt att förstå hur mycket det verkligen är.

Underskotten bara för vårdcentralerna från 2015-2018 är 326 miljoner minus som fylls på i efterskott. De privata får inte en krona. Det är inte rättvist då vården ska vara likvärdig. Eller så kan man ifrågasätta varför privata måste klara sin budget och landstingets får extra pengar om de gör av med mer än man har. Det är ett systemfel här, antingen ger man alla lika villkor eller så kräver man att budget ska hållas.

Nu kliver de två högsta cheferna av, ett valår och ett år då man inte tar nån budget förrän efter valet. Den nya högsta chefen har rötterna i Vilhelmina och vet villkoren på landsbygd, det känns bra.

Behovet av vård ökar, vi lever längre och behöver mer vård utifrån det. Teknikutvecklingen går fort och både teknik och mediciner kostar mer än tidigare. Personalbehovet ökar och det saknas utbildade inom många vårdyrken. Men det här kommer att lösa sig precis som mänskligheten löst liknande problem tidigare. Vården kommer att både organiseras annorlunda och teknik kommer att både effektivisera och lösa praktiska problem. Att låta fler vårdgivare konkurrera och finna de bästa lösningar är en viktig del i utvecklingen av vården. Så även om det låter svårt är det inte omöjligt.

Ifjol lovade Sossarna att ingen skulle behöva vänta mer än fyra veckor på en canceroperation. Men det är idag så att nästan ingen opererar inom fyra veckor. Helt orealistiskt att ge ett sånt löfte ändå ger man det. De säger bra saker men de gör inte det de säger. Jag tror inte att medborgaren längre tror på deras fagra löften då de märker att det är mest snömos.

Imorgon debatterar vi där du kan hänga med på webben. Gå in på WWW.VLL.se och häng med!

En kommentar

  1. Olle

    Skönt ändå att det är Landstinget. Vad hade hänt om detta var något snålt jävla företag. Hade vi fått någon vård då? Skulle inte tro det va?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.