vården i fjällorter

Vi debatterade vården i fjälldalarna i tisdags på landstingsfullmäktige och i extrem glesbygd. Centerpartiets Urban Larsson hade lagt ett förslag på att stärka vården i fjälldalarna vid högsäsong. I debatten lyfte jag att vi måste stärka vården för både de som bor där och för de sbesöker fjällen. Det handlar om både tillväxt och om attraktivitet. Hur viktigt det är att vården funkar för de som bor och genom att stärka vården nära i länet så blir det även bättre för besökare.

Jag tror att behovet av vård i fjälldalarna kommer att öka så vi borde se till att vården finns där behoven finns. Att vi har bra ambulanser i alla kommuner och ambulanshelikopter är en viktig del i detta.

Landstinget och kommunerna samarbetar om I väntan på ambulans, IVPA och om akutsjukvård i extrem glesbygd. Problemet är väl att det ser väldigt olika ut, vilka kompetenser som finns inom fjällräddning och räddningstjänst i kommunerna, vem som ska betala och hur det ska organiseras.

Då det gäller akutsjukvård i extrem glesbygd så haltar det då helikopterföretag inte ska få landa vart som helst. Det arbetet bygger på att använda det som finns ute i länet som tex helikopter på orten.

Det är viktigt att stärka den nära vården och det måste vara solklart vem som betalar vad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.