Assistans, försäkringskassan och brinnande engagemang!

Sitter på hyllan i folkets hus i fullmäktiges presidium och lyssnar på när Else Westerlund debatterar rätten till assistans och hur kommunen skulle kunna hjälpa de som får sin assistans neddragen eller inte beviljad av Försäkringskassan. Som de familjer som har handikappade barn som fått barnens assistens neddragen eller nekad.

Hon skrev ett förlag för 5 år sedan för att hjälpa de som drabbas, men förslaget kommer inte upp förrän nu. Svaret är att titta på det 2020 när man gör budget. Alltså totalt sju år från förslag till verklighet.

Hon pratar med sån kunskap och med en sån kraft för de svagaste i samhället. Tanken är att kommunen ska skaffa juridisk kompetens för att hjälpa de som får avslag från försäkringskassan. Jag är även jag uppe i debatten då jag lyfter att försäkringskassan nekar människor sjukersättning som då måste söka stöd från socialtjänsten.

Nu borde det inte vara så att en kommun ska tvingas skaffa jurister för att slåss mot försäkringskassan. Det är förfärligt det som nu sker. Det är regeringen som ska se till att staten tar ansvar för de som har behov av assistans över 20 timmar och för de som blir sjuka. Idag tar försäkringskassan beslut på färre timmar bara för att skjuta ansvaret på kommunerna liksom de avslår sjukpenning till sjuka människor. Det är inte värdigt. Så tacksam över människor som gör allt de kan för att förbättra för andra. Tack Else!

2 kommentarer

  1. carin östberg-lundmark

    180626.
    Hej, jag har tidigare arbetat 16 år som personlig assistent i umeå kommun. Under den tiden upplevde jag vid några tillfällen att försäkringskassan räknat fel i beslut om assistans så att den behövande fått mindre tid än vad som var avsett. En person fick beslut om 6 timmar ass/ dag. Det korrekta var att denne behövde 6 timmar bara till sondmatningsförfarandet ! Beslutet revs upp när upptäckten gjordes men då hade det felaktiga beslutet varit i bruk under lång tid.Liknande tabbar gjordes vid fler tillfällen, det drabbar ju alla parter. Försäkringskassan måste utbilda sina handläggare i basic sjukvårdskunskap. Som det varit under många år känns det som om de rekryterar folk ute på trottoaren.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack för din komentar. Du har så rätt det behövs både mer kunskap men ävena tt man inte försöker eller får order om att dra ner på det människor har rätt till. Det måste vara individens bästa som ska gå först. Inte vems plånbok som betalar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.