Är Västerbottens sjukvård i framkant?

För någon vecka sen ringde jag upp en man som fått vänta på en canceroperation i närapå ett år. Men när hans fall uppmärksammades i media så gick det fort. Han mår bra idag och hoppet att de fått bort all cancer är starkt. Det ska inte behöva vara så att man ska tvingas vänta på en livsviktig operation. Västerbottens landsting sticker ut med långa köer. Så ska det inte behöva vara.

Den medicinska utvecklingen gör ständiga framsteg och det kommer ständiga rapporter om nya rön kring medicinteknik och läkemedel som ger botande effekter som för bara några år sedan var okända. Hur många cancerdiagnoser som vi idag botar var dödsbesked bara för 15 år sedan. Så det går framåt och tekniken finns men organiseringen brister.

Vi i Centerpartiet tror mycket på ny teknik och att digitaliseringen är ett bra komplement, rätt använd kan ge den nära vård som vi vill ha, inte minst i glesa bygder.

Vi vill att Landstinget, som har ett universitetssjukhus, ska finnas med i sjukvårdens framkant för att bland annat säkra rekryteringen av kvalificerad personal till vården och för att utveckla de nya lösningarna. Vara innovativa och ligga i framkant. Då kan vi se till att vården blir likvärdig och rättvis utan köer.

Centerpartiet vill:
• Premiera Glesbygds medicinska innovationer(GMC) och lösningar som fungerar i glesa bygder
Att forskning ska bedrivas vid alla tre sjukhusen
• Att Landstinget ska vara ledande inom digitala läkar- och sjuksköterskekontakter
• Få bättre samverkan i Södra Lappland mellan Landsting-kommuner-Polis-Arbetsförmedling-Försäkringskassa och civilsamhälla
• Att verksamheter decentraliseras ut i länet
• Att Norrlands universitets sjukhus ska ges förutsättningar för forskning o utveckling
• Att forskning är på en sån nivå att man ska kunna få ett Nobelpris

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.