Skrev replik i VK häromdagen

Skriver i VK.
DEBATTARTIKLAR.(2018-08-14) Några av socialdemokraternas främsta företrädare och en minister skriver och lovar ett tryggt Västerbotten: ”Sjukvården hanterar våra mest ömtåliga ögonblick i livet. Då ska plånboken aldrig avgöra. Oavsett var du bor ska du få den vård du behöver när du behöver det. För oss går det före skattesänkningar och privatiseringar.”

De verkar tro att vi som bor i Västerbotten både är glömska och korkade? Där tar de miste, vi kommer ihåg vad de utsatt inlandsborna för bara den senaste mandatperioden och ser att vården lyckas bättre i andra delar av landet. Och om S nu vill skapa detta trygga Västerbotten varför har S då inte gjort det? I stället har otrygghet skapats i stora delar av länet.

Vi kan rada upp exempel: ambulansen i Åsele som blev en akutbil (den första akutbilen var en liten grå Volkswagen Golf, den har dessutom stått still i sommar vissa dagar), akutplatserna i Dorotea lades ned – först efter att Doroteaborna ockuperat sin sjukstuga i flera år gav Peter Olofsson med sig, den lokala ledningen vid Lycksele lasarett togs bort, all tandvårdspersonal i Sorsele och Norsjö sades upp efter att en tandläkare inte kunnat rekryteras. Människor i till exempel Vilhelmina som behöver fotvård skulle tvingas att åka till Lycksele trots att vården fanns hos Lollos fotvård i Vilhelmina. Är det att skapa trygghet?

Värst i debattartikeln är det hot som framförs. Skribenterna säger att om man röstar på en borgerlig regering så lovar de inget, då utmålar de ett län i förfall. Att hota är ett verkligt lågvattenmärke. De landsting som styrs borgerligt, till exempel Halland, har en helt annan ekonomi. Där privata vårdcentraler finns så är människor mer nöjda med den service de får. Till exempel med att få ha samma läkare.

Privata kan därtill inte gå med minus vilket landstinget ständigt gör. Med en Alliansregering kommer mer skattepengar in till staten. Det är när skattetrycket blir för högt som staten får in mindre pengar.

Tro att människor som bor i Västerbotten har kort minne och att vi går på dessa hot är att undervärdera väljarna. Att hota och skrämma medborgarna har Socialdemokraterna gjort genom tiderna. Väljarna ska tro att det endast är S som kan styra.

Det behövs ett nytt ledarskap. Som förstår att trygghet skapas av att vård finns nära, att ambulansen kommer när man ringer och att alla länets invånare har samma rätt till välfärd oavsett vart man bor.

Maria Kristoffersson
första namn på Centerpartiets inlandslista i valet till landsting/region

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.