VÄSTERBOTTEN SKA UTVECKLAS – INTE AVVECKLAS

Vi behöver nya och kraftfulla åtgärder för Sveriges landsbygder och för Västerbotten. Det gäller att sätta fart på utvecklingen utanför storstan!

¤ Avskaffa det generella strandskyddet, undantaget områden med stora natur- och friluftsvärden.
¤ Fortsätt omlokaliseringen av statliga myndigheter och säkerställ en fördelning av statliga jobb – även utanför storstäder och regioncentrum.
¤ Gör det enklare att rekrytera till viktiga yrken i hela landet genom att den som flyttar till en landsbygdskommun ska kunna få sina studieskulder avskrivna.
¤ Inför regionalt differentierade arbetsgivaravgifter för att skapa likvärdiga villkor att bedriva företag i hela landet.
¤ Låt fastighetsskatten på vattenkraft- och vindkraftverk stanna i länet istället för att skickas till staten. För närvarande runt 1 miljard kronor per år.
¤ Säkra kommunikationen både på längden och tvären. Flyg och tåg måste kunna utvecklas.
¤ Stimulera upphandling av närproducerade livsmedel i offentlig förvaltning. Om kommuner och sjukhus köper in mer närproducerat skapas fler jobb. Det är inte minst ett slag för miljö- och klimat.
¤ Säkerställa tillgång till bra utbildning i hela länet genom att värna såväl små byskolor som universitetet och öka möjligheten till distansutbildning och fjärrundervisning.
¤ Öka tilldelningen av pengar till investeringar och underhåll av vägarna. Det är oacceptabelt att länets vägnät förfaller på grund av statliga felprioriteringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.