kommer brandkåren när du ringer?

Skrev i Inlandstidningen om Dikanäs förra veckan. Så här skrev jag:

Kommer det en brandbil om det brinner i Dikanäs?
Förra veckan var jag i radions P4 och pratade om ambulansen som blev en akut bil som blev en ställd akutbil som inte gick. Då pratade jag om hur viktigt det är att de som bestämmer och styr är öppna och berättar hur det förhåller sig. Att de berättar att nu finns det inte personal så vi tvingas ställa in verksamheten. MEN vi kommer att backa upp på det här sättet…. Det är viktigt att människor får veta hur det förhåller sig och hur det är tänkt att täckas upp om det som brukar funka inte längre gör det.

Det hörde då av sig en person till mig och berättade att det inte finns räddningstjänst alla veckor i Dikanäs då det fattas folk även där.

Jag har forskat lite i detta och det stämmer. Varannan vecka har personalen jour i Dikanäs och varannan vecka finns det ingen räddningstjänst. Då är närmaste räddningstjänst de som får rycka ut om det sker en olycka eller en brand. Saxnäs, Vilhelmina eller den närmaste Räddningstjänsten. Det är ju bra att man försöker täcka upp även om det kommer att ta längre tid att få hjälp. Vi har också ett snabbt sätt att ringa in helikopter om det kommer ett larm om brand nu när det varit så torrt. Det är också det mycket bra och vi har tur som har företaget Norrhelikopter så nära som kan och har utrustning för att släcka bränder från luften.

Men varför i hela friden går man inte ut och berättar det då? Är det något som Socialdemokraterna rekommenderar sina politiker, att vara tysta och inte berätta för medborgarna när de brister? Det verkar så. Tror Socialdemokraterna i Vilhelmina att folk känner sig tryggare av att inte veta?

Ska man känna sig trygg med att samhället levererar det samhället ska så måste samhället också berätta hur de tänker styra upp när det fattas personal. Då skapas trygghet. Att inte berätta och hoppas att ingen ska få veta något gör att människors känsla av trygghet naggas i kanten. Håller samhällskontraktet eller håller det inte?
Jag tycker att vilhelminaborna ska få veta hur det ser ut så att man har något att förhålla sig till. Då man vet vad som gäller så gillar man läget.

Jag har som sagt forskat lite i detta och fått veta vilka ansträngningar man gjort för att rekrytera personal till räddningstjänsten. Centerpartiet vill att kommunanställda som går in i räddningstjänsten ska få en premie, mig veterligen är inte det prövat trots att det finns ett beslut från kommunstyrelsen att peppa redan anställda inom kommunen att gå med i räddningstjänsten. Det är ju självklart att det ska premieras och peppas och göras allt man kan för att redan kommunanställda ska kunna göra en insats även i räddningstjänsten. Vart sitter det fast? Är det så att det redan är så hårt tryck på de kommunala verksamheterna som äldreomsorgen så att man inte kan avvara personal till räddningstjänst? Är det så, då måste det till en annan politik som gör det möjligt. Vilhelmina behöver ett nytt ledarskap!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.