När regler går före liv!

Besöker Arctic Air i veckan som gick, tillsammans med Helena Lindahl riksdagsledamot för Centerpartiet och några lokala centerkompisar. Vi träffade flygchefen Pär -Ragnar Viklund som berättade om verksamheten i hela fjällkedjan från Vouggatjålme i norr till Klimpfjäll i söder med 11 helikoptrar igång.

Det vi också ville veta var omkring varför Transportstyrelsen plötsligt bestämt att man inte får använda små helikoptrar vid olycka i fjällen. Han berättar att de tolkat reglerna på så sätt att om man ska ta med sig medicinsk utrustning som bandage och hjärtstartare i helikoptern så kräver Transportstyrelsen en helikopter med två motorer. En sådan helikopter kostar runt 40 – 50 miljoner att köpa in. Det är inte rimligt. Så just nu är tolkningen så att ett privat helikopterföretag för att skjutsa ut gäster i fjällen men om de blir sjuka eller skadar sig får man inte hämta dem för att få iväg dem till ett sjukhus eller en vårdcentral. Så märkligt. Inte minst då vi kan berätta flera exempel på räddningar som Arctic air gjort under åren där de verkligen räddat liv. I oländig terräng, kalla vinterdagar eller vid akut sjukdom och olyckor.

De som tolkat reglerna vet inte hur landet ser ut eller hur avstånd avgör om man ska överleva en olycka eller vid sjukdom. Ambulanshelikoptern är ju bra men den finns inte tillgänglig som de små helikoptrarna gör som finns i fjällkedjan.

Transportstyrelsen skulle kunna ha tolkat reglerna utifrån hur verkligheten ser ut. Att man får skjutsa någon som skadat sig med taxi till sjukstugan är ok men inte med en helikopter.

Om man idag ringer 112 så kan de inte skicka ut annat än ambulanshelikoptern. Det gör att trycket på den ökar. Man borde kunna nyttja små helikoptrar på samma sätt som man gör med i väntan på ambulans. Där någon rycker ut för att stötta tills ambulansen kommer. De små helikoptrarna skulle kunna göra samma sak.

I staden kan man tolka regler såhär där finns ju hjälpen. Men man måste se hela landet och isne att det är olika.
Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman har jobbat med akutsjukvård i extrem glesbygd och de har använd de resurser som finns lokalt för att stärka upp akutvården. De utbildade helikopterpiloter och utrustade helikoptrarna med en akutväska. Så både material och kunskap finns men det får inte användas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.