framåt mot framtiden fast med mindre pengar…

Igår var det kommunfullmäktige i Vilhelmina där vår nya ordförande höll i mötet på ett mycket bra sätt, tydligt och enkelt att hänga med. Ett av de första ärendena var ett förslag om att bygga flyttbara lägenheter i byarna. Kommunstyrelsen under ledning av Annika hade föreslagit att kommunen ska utreda om det skulle gå att få till. Märkligt nog ställer sverigedemokraten sig emot förslaget och begär avslag. Men han fick inga andra med sig så det kommer nu att utredas vidare.

Något jag undrar över är om inte det ska krävas att man samåker till kommunens möten. Flera ledamöter från bor i samma byar borde kunna samåka. Helst när det är från fjällbyarna. Det blir bra dyrt att man sitter och kör egna bilar dessa sträckor.

Centerpartiet hade en motion om enskilda brunnar där vi vill att det måste bromsas in så att det ska gå att hantera av de små fastigheterna i våra små, glesa byar. Om det ska kosta 150 000 kr att byta brunn så är det långt mer än vad fastighetsvärdet är för vissa fastigheter. Det är inte säkert att banken lånar ut pengar heller för att göra det. Det görs dispenser idag och det är ju bra. Det här måste vi se över så att de åtgärder som görs verkligen ger effekt och att kommunala avlopp läggs där det finns många fastigheter. Det finns en oro främst hos äldre som bor i hus runt om i byar i den här frågan. Motionen skickades tillbaka till kommunstyrelsen för att de ska titta mer på kostnader.

Annika redovisade sin ambition som kommunstyrelsens ordförande att besvara frågor så fort det bara går. Det kändes verkligen bra då vi tidigare fått vänta in svar på de frågor vi ställt i fullmäktige.

Niklas som är vår främsta tjänsteperson på ekonomikontoret berättar att vi ligger minus på 36 miljoner för 2018. Han säger att det som är positivt är att lönekostnaderna inte ökat lika mycket den sista tiden. Vi står inför stora utmaningar och stora besparingar. Det blir verkligen inte något lätt uppdrag att spara in alla dessa pengar. Det kommer att svida och det kommer att drabba alla oss som bor i den här kommunen. Det som är bra att vi nu som ny majoritet för in ett annat sätt att styra ekonomin och hantera de pengar som finns på bästa sätt. Vi kommer att jobba närmare de som jobbar i de olika verksamheterna för att tillsammans komma fram till hur vi ska prioritera rätt. Det kommer att ta flera år att komma tillbaka till en ekonomi som går plus minus noll.

Annika inleder den allmänpolitiska debatten så inleder hon med att koalitionen består av Centerpartister, Kristdemokrater, Moderater, Politiskt initiativ och Feministiskt initiativ men främst är vi alla kommunpolitiker. Hur viktigt det är med kommunikation och dialog. Hur viktigt det är att vi har en målbild som vi jobbar mot och drar åt samma håll. Jag hoppas Annika lägger ut sitt tal så att alla får läsa hennes kloka ord, annars finns de i webbsändningen du kan se på vilhelmina.se Talet börjar ca 13.10. Det handlar ju om att vi ska jobba tillsammans för att styra upp den här kommunen som blöder ekonomiskt samtidigt som vi har så mycket bra att vara stolta över. Annika läser upp flera olika exempel på där kommunens verksamheter ligger före, visar väg och lyfts fram som bra exempel nationellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.