Samhället formas framåt….

I helgen har det varit Centerpartikalas i Lycksele. Ja, inte bara kalas utan även diskussioner om både regionpolitik, nationell politik och Europapolitik. Vi hade även stämma och lade grunden för kommande arbetsår.

Fredrick Federley var med och lyssnade av vad vi tycker är viktigt att jobba med på Europanivå som skogsfrågor, miljöfrågor och integrationsfrågor. Skriver en egen blogg om detta.

Helena Lindahl den mest engagerade och kryssade riksdagsledamoten från länet var också med i helgen. Hon driver verkligen på våra frågor inte minst inlandsfrågor. Hon berättade att man i riksdagen i onsdag röstade om att man vill utreda återföring av vatten och vindkraft. Men det enda partiet som röstade ja för att göra det, var Centerpartiet. Inte ens Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för trots att de sa att det var för detta i valrörelsen. Snacka om att svika sina löften.

Helena går igenom några av de framgångar som vi fått igenom i Januariavtalet bla annat om landsbygdsatsningen och satsning på Kvinnojourerna. Landsbygdsfrågorna har vi fått igenom i januariavtalet en hel del. Vi har fått in i avtalat fram att man ska få sänkt arbetsgivaravgift de första två åren när man anställer sin första anställde. Det är en stor utmaning att våga anställa. I den liggande budgeten så ville man höja momsen för naturguider från 6% till 25% och det ville inte vi. Så vi har kämpat för att ha en moms på 6% då det handlar om jobb på landsbygden. Naturguidning är ju sådant som människor kan jobba med i glesa delar av landet. När det gäller skogen så har vi fått igenom att de skogsägare som väntat på att få ersättning av staten nu ska få det.

Vi i regiongruppen var också med och lyft det vi ser som både problematiskt och viktigt för framtidens utveckling i länet.
Vi beslutade skicka ett antal förslag till Centerpartiets stämma i höst bla a om den skattefria milersättningen som legat fast i över 12 år. Vi föreslår stämman besluta att höja den skattefria milersättningen så den hamnar på en nivå i linje med våra grannländer i norden. Vi föreslår också en differentierad drivmedelsskatt då många pendlar stora avstånd till jobb och kollektivtrafik är bristfällig. Vi vill också att alla Sveriges kommuner ska ha tillgänglig akutvård, primärvård, tandvård, närhet till förlossningsvård och BB.

Vi beslutade också att det ska bli lättare för företag på landsbygd att bygga. För att förbättra tillväxten, och möjligheterna att leva och bo i hela landet! Där är riskkapital viktigt så det var även det ett förslag vi sänder vidare in i partiet. Den socialdemokratiska regeringens norrlandsfientliga agenda syns väldigt tydligt när man ser hur man hanterat Inlandsinnovation. För oss som har ambitioner att utveckla hela landet är det här en viktig fråga.

Vi diskuterade TV reklam, att små kommuner ska få uppdra till regionen att hantera vissa frågor för att effektivisera och klara av alla de krav som finns på en kommun och en massa annat.

Spännande dagar där vi är med och formar framtiden samhälle. Vill du åxå vara med så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.