KORS OCH TVÄRS I LÄNET

Kollektivtrafik – hur funkar det? Vid företagarfrukosten i fredags så berättade Heidi Thörnberg, som är myndighetschef för kollektivtrafiken i Region Västerbotten om hur det fungerar med kollektivtrafiken i länet. Hon arbetade länge i Vilhelmina kommun med bland annat trafikfrågor. Nu berättar hon om hur vägen från beslut till verkställande av kollektivtrafiken i länet ser ut.

Det finns ju en hel del som händer kring trafiken där skolskjutsar ska funka, långa resor mot städer långt bort och resor mellan kommunerna. Heidi berättar att de från kollektivtrafiksmyndigheten träffar kommuner, tåg och bussbolag och andra som håller på med trafik. Jag är ledamot i kollektivtrafikutskottet i Västerbotten så jag har lite koll på hur det ser ut i länet. Nu ska alla kommuner skatteväxla för kollektivtrafiken, dvs en dela t kommunskatten går till regionen. Men kommunerna själva ska beställa den trafik man behöver även fortsättningsvis. Jag är orolig för framtiden då jag ser hur kostnadskurvan ser ut, den lutar brant uppför.
Träffade också Camilla Thellbro som är ny trafiksamordnare för Vilhelmina kommun som har stor erfarenhet av planeringsfrågor och har stor kompetens så det blir spännande att se hur framtidens trafik kommer att se ut.

Bussgods, är en annan historia där vi haft ett samarbete med de andra tre norrlandslänen där både Jämtland och Norrbotten nu lägger ner sina Bussgodsbolag. Så det kommer att påverka även bussgods i vårt län. Timmy Rolandsson berättar om Bussgods fraktverksamhet och dess möjligheter för företagen. De har leveranser varje dag ut till byarna. Många små företag är deras kunder. Bussgods ska stå på egna ben och ska hålla marknadsmässiga priser utan att bli subventionerade av skattepengar. Bring och andra företag kör bussgods grejer i andra delar av landet. Det blir en het debatt kring bussgods då det finns starka synpunkter kring gods.

Annika berättade om kommunens arbete och hur man kämpar för att få till så bra och kostnadseffektivaste sätt för att göra bra saker för kommunens människor och företag. Vilhelmina tillsammans med Dorotea och Sorsele jobbar aktivt med att få region västerbotten att ta ansvar för kollektivtrafiken till våra fjälldalar

Vi fick höra om ett arbete, GLÖD, där lanthandlare med drivmedel jobbar för pakethantering där man ska pröva nya lösningar då antalet paket ökar med näthandeln.
En som vanligt bra företagarfrukost med bra information och diskussioner. Tack till er på näringskontoret som fixar dessa mötesplatser, bra gjort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.