Det är här våra skattepengar kommer ifrån, de kommer inte från någon annan stans!

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Vilhelmina. De mätar detta varje år i alla kommuner och det är Demoskop som gör den.

I Vilhelmina är 1334 personer anställda i de företag som finns på orten och det ger 339 miljoner in i skatt. Om alla företag skulle anställa en person till skulle det ge skatt som skulle kunna betala 195 förskoleplatser och 73 undersköterskor i äldreomsorgen. Det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för en kommun och de som bor där.

I Vilhelmina svarade 97 företag, 17% hade inga anställda, 1-5 anställda hade 54% och över 6 anställda var 28%. Största branschen är transport, följt av handel, bygg, tjänsteföretag och besöksnäring. 78% var män av de som svarade och 54% var över 54 år.

71 % har haft kontakt med kommunen och 36% med politiker vilket ligger över rikssnittet. Där är kontakt med näringskontoret det som toppar följt av tillstånd, tillsyn. Där är företagarna i Vilhelmina mer nöjda med bemötandet de fått från kommunen än företag i Sverige i snitt.
Vilhelmina ligger närapå sist i Västerbotten, bara Åsele och Dorotea har sämre företagsklimat i länet. Det som sticker ut är att det upplevs som att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet. Där är Folkets Hus en sån verksamhet som kan upplevas att den konkurrerar med företagen. Det har blivit bättre så det går åt rätt håll.

Det som företagen rekommenderar kommunen att jobba med är ökad förståelse, bättre dialog, bättre upphandlingar, lägra skatter och avgifter samt att jobba med kompetensförsörjning.

Min gamla kollega i företaget Emma Advice Harrieth Andersson berättar om det arbete som Tillväxtverket finansierar för att jobba med företagsklimat i Vilhelmina kommun. Så roligt att få lyssna till henne då hon är så kunnig, påläst och har jobbat med utveckling så länge. Kommunen ska jobba med SKL,s koncept Förenkla helt enkelt! Lyssna in och förbättra för den service som kommunen ska leverera till företagen.
En bra träff med intressanta fakta att fundera vidare på.
Hur tror du vi kan förbättra företagsklimat? Hör av dig eller kommentera här.

6 kommentarer

 1. Jörgen K

  Så om alla företagare skulle anställa en till skulle…… Maria, jag undrar om du skulle ha läst igenom din text innan du sände iväg den. För i denna text återfinns samma klagan och jantelag som så genomsyrar den rena anledningen varför företagsklimatet rangordnas i botten bland landets alla kommuner. I grunden har kommunen inget fel gjort utan du utgår från att alla de som är företagare gott och väl kan riskera resten bara för att visa att politiska beslut står över verkligheten. Så politiskt låter du som du inte ens försökt förstå en företagares vardag, så lyd ett gott råd, läs på innan du retat flera!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   tror jag vet en hel del om en företagares vardag då jag själv drivit företag i 10 år. Lever i ett familjeföretag, min mmma drev företag, min pappa likaså liksom min dotter. Jag sitter också med i några företags och bolagsstyrelser så lite koll har jag allt…

   • Jörgen K

    Att starta upp en dialog med att påstå att …”bara om företagarna anställde en till så..”.. Anser jag att du klivit in i politikerrollen likt de flesta trollen i de kommuner som harvar under anständighetsstrecket. Var visar du självkritiken som politiker där du varit medverkande till att bygga en kommunal attityd där företagandet anses osolidariskt. Att Socialdemokrater och vänsterpartister med miljömupparna har det inskrivet i partiprogrammet har väl alla och envar insett, men var i partiprogrammet definierar Centern sig som företagsfientlig?

    Det har ringa betydelse med insyn till företagande med denna ingångsvinkel för att starta en debatt, så den tävlingen ska du nog inte starta upp….

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Jag menar förstås inte att företag ska tvingas anställa en till…det är ett otroligt stort steg att anställa en person, en risk för företaget coh ett ansvar för en persons sociala skyddsnät som är verkligt svårt att ta. Jag menade att OM alla företag skulle kunna anställa en person till så skulle det skapas många jobb. Nu vet både jag och du att det inte är så enkelt att bara anställa. Det kräver mycket av en företagare för att våga anställa och att finansiera en anställd.

 2. Ann-Sofie Gavelin

  Hej Maria!
  Jag blir inte klok på detta. I åratal har Vilhelminas företagare klagat på att Vilhelmina kommun förstör för företagarna på orten. Lika länge har jag frågat, i olika forum, vad kommunen gör för fel och / eller vad som företagarna förväntar sig av sin kommun, men icke fått ett enda svar. Är klagan på allvar, eller bara klagan i allmänhet? Ska kommunen bidra ekonomiskt till företagen, eller vad är det frågan om? Jag tycker att våra företag verkar jobba på bra i vår kommun. Måste de ha krav på sig att anställa folk om de funnit sig till rätta i företagsvärlden?
  Vem i friden klagar på vårt, Vilhelminas fantastiska Allaktivitetshus Folkets hus? Som ger de flesta av kommunens innevånare alla kategorier, möjligheter som knappast någon annan kan göra. Vill man att det ska plockas bort delar av det konceptet?
  Brukar det inte vara så, att folk vänder sig dit där man erbjuds sådant som man behöver eller vill ha. Bra vara säljer sig själv har det ju tidigare hetat.

  Det vore kul att få veta vad som är fel och vad som förväntas.

  Ha en fin dag Ann-Sofie Gavelin

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hej AnnSofi. Jag var på den dragning som Företagarna gjorde av den här rapporten. Det finns en misstro mot upphandlingar som kommunen gjort, och som VIbo och VIFAB gjort. Den reportageserie med KG Abramsson som både upphandlare och att han varit med i att lägga anbud lyftes fram som ett exempel. Det finns ett berättigad kritik mot att kommunen finansierar Folkets Hus som konkurrerar med privata företag som fika och mat som Folkets Hus gör. Det finns inget krav på en kommun att använda skattepengar till ett Fokets Hus och där ligger kritiken. Inte tilla TT FOlkekts Hus finns eller vad de gör. Det är inte kritik till Folkets hus det är kritik till kommunen som lägger skattepengar på sånt som privata företag även e erbjuder. Det vore bra om Folkets Hus cafeteria drevs privat på samma villkor som andra serveringar. Det gjordes ju en period men de gick inte då ihop ekonomiskt med de krav på öppettider som fanns. Jag pratade då med den företagare som drev cafeterian, otroligt duktig och drivande men det var svärta TT få ihop ekonomin. Det handlar egentligen om hur vi använder våra gemensamma skattepengar och till vad de går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.