Vid vilken ålder ska man få ha sex nuförtiden?

Idag har jag fått frågor på Nolia om vad centerpartiets ungdomsförbund menar med att tillåta sex för de yngre än 15 år. Idag är det enligt lag förbjudet att ha sex om man inte fyllt 15 med en som fyllt 15. De som frågar, har läst i diverse alternativa media att Centerpartiet vill tillåta sex med barn. Som alltid vrids saker mer än ett varv för att få det att se ut som någonting annat än vad det handlar om. Men att alltid tänka att det är den 1 april är ett bra tips för den som läser saker som verkar märkliga, de är oftast osanna, precis som det är den 1 april.

Centerpartiets ungdomsförbund har en egen stämma där de beslutar om vilken politik de vill få Centerpartiet att gå med på. Ofta har ungdomsförbund en mer radikal, långtgående och innovativ politik än huvudpartiet. Den här gången handlar det om att unga ska få bestämma själva om när de vill ha sex. Den så kallade byxmyndighetsåldern.

I dag får en person över 15 år och en person under 15 år inte ha sex. Detta bestraffas som sexuellt utnyttjande av barn, vilket CUF menar devalverar betydelsen av sexuella övergrepp. CUF anser att det borde finnas en proportionerlig lagstiftning där brottet värderas olika beroende på hur mycket äldre den äldre av de två är än den som är under byxmyndig ålder. CUF som antagligen vet säger att ungdomar utforskar sin sexualitet långt tidigare idag än ungdomar gjorde när lagen utformades. Lagar bör vara till för att skydda människor, inte bestraffa ungdomars naturliga beteende. Därför anser CUF att byxmyndighetsåldern bör sänkas.

Det här kommer alldeles säkert att diskuteras på Centerpartiets stämma i höst. Vad tycker du?

En kommentar

  1. edor

    Är det inte skillnad på sexuellt utnyttjande både av de som är över 15 och under, än om det sker med samtycke även om man är under 15? Frågan är svår håller jag med om. Det är så mycket som inte stämmer överens med våra (vi äldre) värderingar längre så jag vet inte vad jag ska säga. Att många under 15 inte skulle veta vad sex är, är som att gå tillbaka i medeltiden. Att vuxna (sjuka) ägnar sig åt lusten till sex med barn är avskyvärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.