Psykisk ohälsa och när livspusslet inte går ihop

Det är bra att vi som försöker hitta vägar att hantera den ökande psykiska ohälsan får hjälp i statens budget. Det är allt för många, inte minst unga kvinnor som mår dåligt. LIvet snúrrar på och man hinner inte med . Huvudet hänger inte riktigt med kroppen när det snurrar på för fullt i livet och vardagen.

Igår presenterades ett förslag på en ny vårdreform som ska göra det lättare för människor med psykisk ohälsa att söka och få hjälp. Utredningen ska vara klar i början av 2021 och är en fråga som vi i Centerpartiet har tagit beslut om tillsammans med regeringen och Liberalerna genom Januariavtalet.

Idag har vi i beredningen för folkhälsa och demokrati i Södra Lappland träffats och klurat på hur vi ska jobba med nästa uppdrag som handlar om psykisk ohälsa och vad vi kan göra för att förebygga ohälsa.

Det som nu kommer handlar om att låta vårdcentraler kunna ta ett större ansvar gällande psykisk ohälsa. Redan idag kan man söka hjälp men nu ska man titta på hur tillgängligheten kan bli ännu bättre och på hur vårdcentraler ska kunna erbjuda vård till fler med lättare psykisk ohälsa.
Det är otroligt viktigt att människor som drabbas av psykisk ohälsa får snabb och bra hjälp. Så det här är ett steg i rätt riktning att vården kommer närmare människor som tidigt kan fånga upp dem som behöver hjälp. Utredningen ska också titta på vilka utbildningsbehov som finns inom vården, för att kunna behandla lättare fall av psykisk ohälsa på ett bra sätt.

Människor måste kunna känna sig trygga när de söker vård, vare sig det är på sin vårdcentral eller inom psykiatrin. Då är det extremt viktigt att det finns rätt kompetens för just deras bekymmer, så det här är verkligen bra.

Vi i beredningen för i södra Lappland kommer att vilja träffa människor med erfarenhet av psykisk ohälsa och även anhöriga för att få veta vad som kan bli bättre. Har du tankar och idéer som hur vi gör det på bästa sätt, så hör gärna av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.