När regionledningen skiter i inlandsbon….

Har du hört att Sönkmyrsvägen på Röbäck inte ska plogas nu i vinter. De som bor efter vägen ska själva upphandla nån som plogar då kommunens plogbil inte får köra den gatan. De har fått tag på en farbror i Bjurholm som lovat komma och ploga men bara på torsdagar….

Så inledde jag min fråga i regionfullmäktige i tisdags där jag frågat om hur regionens ledning agerat för att se till att plogningen av vägarna i länet fungerar i vinter. Det handlar om Trafikverket nya sätt att tolka reglerna där det inte går att ta på sig små enskilda vägar för den som kör plogrundan. De kan då få böter med 20 000 kr för att de avvikit från plogrutten.
Du kan gå in på webbsändningen och leta dig fram till kl 11.45 där du kans e debatten som blev riktigt het stundvis.

Jagform svaret att det finns för lite pengar till underhåll och att regionen träffat Trafikverket för att prata om underhåll och hastigheter men de har inte pratat om det problem jag lyfter, plogningen av enskilda vägar.

Jag lyfter exemplen Granliden, Grönfjäll, Matsdal, Kaanan, Matsdal och berättar om hur de löst sin plogning på diverse olika sätt. Med nån traktorföraren som kör 6 mil enkel väg för att ploga tex eller om traktorn från Kittelfjäll som kör långa sträckor för att ploga korta stumpar väg där en plogbil ändå kört förbi. Det är inte smart, inte klimatsmart och helt obegripligt att förklara.

Region Västerbotten har både ett tillväxt-utvecklingsansvar och ett ansvar för likvärdig vård i hela länet. Så när det säljs tomter i två byar bredvid varann så vart är det lättast att sälja en tomt? Där plogbilen går förbi eller där man är osäker på plogningen? Där besökare väljer andra orter då de inte är säkra på att de tar sig fram. Där räddningstjänsten är oroliga för att inte hinna komma fram vid en olycka eller i väntan på ambulans. Hemtjänsten behöver fyrhjulsdrift men är ändå inte säkra på att ta sig fram eller skolbussen som inte vet om de kan köra fram och hjärta barnen till skolan.

Jag har poddat, pratat med väghållare, bybor och Trafikverket och försökt påverka. Men vad har regionledningen gjort? Nada! De har inte lyft snöröjningen av enskilda vägar trots att så många drabbas på olika sätt.

Den som däremot har agerat är landshövdingen Magdalena Andersson som föra året bjöd in Trafikverket, riksföreningen för enskilda vägar och andra för att försöka lösa frågan.

I debatten som blev riktigt het så kom det fram rent horribla synpunkter från Vänsterpartiet om att det var ju bra att det blev en efterfrågan på fler jobb i glesbygd och att de som väljer att bo på en fjälltopp får skylla sig själva och betala sin väghållning själv….ja det är ju det man redan gör men det finns inte tillräckligt med entreprenörer som kan ta på sig snöröjningen.

När du som inlandsbo sett att Region Västerbottens ledning och dess främsta politiker agerat i frågan om snöröjning av enskilda vägar?? Jo, aldrig om du frågar mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.