Urminnes hävd!

Angående domen om upprättelsen för samebyn .
”Man säger att naturen kallar. När jag sitter på Heligfjäll och ser ut över mina förfäders marker känner jag djupt inom mig en dallrande,skimrande oroande känsla.

När jag sitter vid Stuphälla en ljuvlig,hjärtskärande vacker sommarnatt skälver mitt inre. Jag känner mina anmödrars tankar sorger glädje de rör vid mig. I mitt livs senare skede upplever jag allt närmare,starkare tydligare. Fjället,skogen vidderna ropar kallar mig.

Hundratals år av kvinnoliv sammankopplade med mig med er. Storslaget skrämmande evigt. Mina barn,barnbarn ska bära arvet av allt som varit. Det förstod jag aldrig förr kvävd av omgivningen å dess sanningar. Mitt land Sapmi ska återuppstå och med det min identitet. Förnekelsen skammen den stora förödelsen ska sonas.”

Text: Anki Flodin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.