Rapport från senaste fullmäktige

Idag har det varit kommunfullmäktige. Ett fysiskt där vi spridit ut oss i salen, med handspritflaskor lite varstans och utan gemensamma fikapauser. Ett knepigt men Corona anpassat fullmäktige där vi skulle försöka hålla debatten kort och ta hänsyn till varandra för att hindra smittspridning.

Vi hade därför ingen större debatt om varken årsredovisning eller budgeten för 2021. Som alla vet så har befolkningen snabbt ändrats så vi ligger riktigt risigt till. För få elever i skolan och för många äldre i omsorgen liksom många unga som behöver extra stöd. Det är allt för få som är i arbetsför ålder som jobbar och ser till att skatt kommer in till kommunen.

Ekonomichefen gick igenom lite bilder med utfall per nämnd där vi ser att kostnaderna ökat med 11, 8 miljoner mer än vad de kostade ifjol. Det är helt fel håll alltså. Den nämnd som går bra är miljö och byggnadsnämnden som har många bygglov att hantera och få intäkter för. Kommunen går mot ett underskott för detta är på runt 35-40 miljoner. Då underskottet 2019 var 37 miljoner och ett stort antal besparingar har gjorts så är det förfärligt. Skolor, förskolor och andra nedläggningar är inte tillräckligt.
Intäkterna minskar lite jämfört med ifjol. Allt annat ökar som personalkostnader. Det vi ser är att det tar lång tid för att se en förändring av de besparingar som gjorts. Det tar minst ett halvår att se effekt av att man sagt upp personal tex. Så det är ett verkligt tufft läge för att kommunen ska komma i balans mellan utgifter och intäkter. Det är för få som betalar skatt, för få unga och för många äldre. Kommunens verksamheter är byggda för en mycket större befolkning.

Kommunen har 808 anställda. Det jämförs i landet med andelen invånare så har vi ökat i antal anställda i kommunen jämfört med antalet medborgare. Vi har därför flest anställda i hela landet utifrån antal anställda per antal medborgare. Vi har alltså verkligt många kommunanställda och det måste vi hantera.

Med 121,2 anställda per 1000 medborgare ligger vi högst i landet och även om vi jämför oss med andra liknande kommuner ligger vi högst. Vi borde ha ungefär 70 färre anställda i kommunen. Så det är dit vi måste, säga upp personal.
När man tittar på olika områden så ser vi att det är inom alla områden utom teknik vi ligger med fler anställda än andra liknande kommuner. Så det behöver göras något åt detta och det fort.
Revisorerna ger alla ansvarsfrihet men riktar anmärkning mot utbildningsnämnden, socialnämnden och kommunstyrelsen då man inte klarar sin budget och går med underskott.

Annika Andersson som är kommunstyrelsens ordförande beskriver ekonomin och hur kommunen jobbar för att långsiktigt få en ekonomi som är i balans. Ett tufft och tungt arbete.

Det som verkligen är riktigt dåligt är när företrädare för några partier står i talarstolen och säger att kommunen är underfinansierad och därför ”borde man ha mer pengar”. De lägger även sina budgetar utifrån att det ”borde finnas” pengar. Det är uselt! Jag tycker det är riktigt dåligt att låtsas som att det fanns pengar som inte finns i vekligheten bara för att man tycker att det borde finnas.

Det är att lura medborgarna! VI HAR DE PENGAR VI HAR, INGA ANDRA: det är att bluffa, lura och slå dunster i ögonen på folk. Tänk om du skulle använda pengar i din egen privatekonomi som du tycker borde finnas. Det är lyxfällan det.
Sen att vi som är med i ett parti har ett ansvar att driva frågan i sina partier som återföring av vattenkraft som vi i Centerpartiet driver. Men kommuner är i kris i hela vårt land. Det är fler kommuner om lånar till löner inte bara i norra sverige utan i hela landet. Det måste vi förstå. Statens finanser kommer även att vara dränerade efter Corona så att tro på kommande stora utdelningar till kommunerna kommer att bli verklighet är bara drömmar om mer pengar som inte finns.

Budget 2021 är ett ärende men det handlar som Annika säger om 2022, 23 och 24 och framåt. De beslut vi tar nu handlar om att vara i balans 2024. Det är en plan som ska hålla över tid. När Ekonomichefen säger att vi är 70 personer för många anställda i kommunen då måste vi ta beslut nu. Så alla förslag ni kan komma med, bring them on. I det här läget kan vi alla Vilhelminabor hjälpas åt och tänka till för att vi ska klara av det här på ett bra sätt.

Flera intressanta och framtidssyftande beslut togs som om samverkan med region Västerbotten kring vården i kommunen och ett gymnasieförbund med övriga inlandskommuner för samverkan kring framtidens gymnasieskola och försäljning av mark i fjälldalarna för fortsatt utveckling.

Hör av dig om du har tankar, ideér eller har konkreta förslag eller om du vill engagera dig i nåt parti och vara med och hjälpa till.

12 kommentarer

 1. Britt.Eriksson

  Hej Maria ! Jag undrar varför kommunstyrelsenas kostand är 88 miljoner ? Helt sjukt,vad är det som är så fruktanavärt dyrt…ska alla hjälpas åt och du vill ha förslag då tänker jag tillbaka..Var och en får köra sin egen bil både hemtjänst och tjänstebil,vi gör avdrag som vanligt folk,använda våra egna mobiler som förrut. Alla bäckar små som ni säger..

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Inom kommunstyrelsen liger gaotr, vägar vatten avlopp, alla hus där skolor, förskolor och äldreomsorg drivs och allt som har med näringsliv och turism att göra. Där ligger även skfolmat och mat till äldreboenden.

 2. Ann-Kathrin

  Att vi ligger risigt till befolkningsmässigt bör C kanske rannsaka sig själva tillsammans med S. Att ni drar in en tillsvidaretjänst som ni lägger ut som lediga tjänst i november..folk flyttar hit i februari och får besked i juni att drar ni in tjänsten efter 6 månader. Utgångspunkten då ni lägger ut tjänster är väl att ni har behov av dessa! Jag tror absolut att ni visste om kommunens dåliga ekonomi redan i november då denna tjänst lades ut , så varför överhuvudtaget lägga ut lediga tjänster som ni snabbt drar in?? Vem kan i fortsättningen lita på er och våga söka lediga jobb? Detta i den nämnd som enl. ovan text går bra och som drar in pengar till kommunen och som har fullt upp med den utveckling vi har i våra 2 fjälldalar.Dessutom i en verksamhet som ni enl. lag måste ha. Nu flyttar inflyttade yngre bort från kommunen efter 6 månader därför känns det också som att ni ” lurar” folk att bli medborgare i kommunen ,vilket också drabbar dem ekonomiskt med 2 flyttningar inom ett halvår. Var är vinsten då de som är kvar redan skattar i kommunen? Tron på er har för min personliga del fått en ordentlig törn och även för de som flyttar härifrån . Här förlorar ni 2 nya skattebetalare som ville flytta hit och som även skulle köpa hus och som så småningom även skulle skatta för sitt fritidshus i kommunen men som tyvärr inte blev långvariga pga. era beslut. Den skatten kommer i fortsättningen hamna i kustkommun.Ps. Du får gärna ta kontakt med mig om du vill förklara era beslut och/ eller ta en diskussion med mig personligen. Ds

   • Ann-Kathrin

    De blev ”varnade” för att flytta hit …här finns ingen framtid sa folk. Något som jag inte höll med om. Tyvärr fick de rätt. Numera tänker även jag : Här finns ingen framtid för unga inflyttade.Här finns inte med ”själ och hjärta” som det så fint heter.Tänker både på arbete och skolor.Det är väl unga som bygger framtiden inte vi äldre som till slut blir en kostnad för kommunen. Att det brister någonstans har du rätt i men gjort är gjort och viljan att rättera brister finns inte .

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det handlar om så mycket. SAtt befolkningen förändras som den nu gör beror ju på att vi ahr för få unga som bor här. samtidigt ser vi unga som flyttar in och driver egna företag som är nytänkare och moderna nybyggare. Att kommunen har problem med ekonomin betyder inte att alla vi som bor i kommunen har problem.

 3. Ann-Kathrin

  Hej Jag har inte påstått att alla i kommunen har problem även om kommunen ekonomiskt går igenom ett stålbad.Jag ser det däremot som ett problem att så många unga nu flyttar från kommunen. Vad kan göras för att vända spiralen att unga flyttar ut? Hur gör vi kommunen attraktiv för inflyttning? Alla kan och vill inte bli egen företagare.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det vore intressant om det fanns någon statistik på in och utflyttning. Vet du vart det finns?

   • Ann-Kathrin

    Hej möjligen regionfakta.Tror regionfakta ger befolkningsstatistik per kvartal men var de får fakta ifrån vet jag inte . Nu hör man bara folk säga att den och den flyttar och då blir man orolig. Vi behöver våra unga familjer kvar i kommunen. Kan vara värt kolla upp ev. skatteverket måste väl veta. Får inte ni som politiker någon form av statistik?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     scb är nog bäst men de är lite sena i sina siffror SKR har ävend e fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.